‘Help, mijn kind wil 24/7 op mijn smartphone!’

Mijn oudste twee kinderen zijn opgegroeid in het premobiel tijdperk. Als zij zich verveelden, gingen ze naar de speeltuin. Dat was een veldje in de buurt met een schommel en een glijbaan. Ik had zelf wel een mobiele telefoon. Die gebruikte ik vooral voor mijn werk. Om mee te bellen en héél soms te sms’en. Uber-cool was dat. Je kon daarmee een virtueel kusje sturen naar je vriendje. Dan typte je een X en dat verstuurde je dan. En dan had je geen idee of hij het zou lezen, laat staan wanneer. Blauwe vinken waren toen nog vogels in de dierentuin.

Nee, dan mijn kleuter anno 2018. Die kruipt ’s ochtends alleen nog maar bij mij in bed als hij op mijn telefoon mag. Hij weet hoe hij YouTube opent, zijn favoriete Netflix-serie opzet, een spelletje downloadt en appjes verstuurt. Als ik mijn telefoon weer heb toegeëigend, zijn mijn laatste contacten steevast verrast met een lading smileys. Overigens gaat er eerst een strijd aan vooraf voordat ik het apparaat weer in mijn bezit heb.

Lees ook

Als ik de kenmerken van een verslaving hanteer, is mijn uk serieus telefoonverslaafd. Op internet kom ik de volgende signalen tegen:

1)      Controleverlies.

Hmm … dus daarom is hij steeds nét te laat bij de wc …

2)      Meer gebruiken of langer doorgaan dan hij van plan was.

Als we zijn plan uitvoeren, kijkt hij 24/7 naar Masha en de beer.

3)      Vaker gebruiken dan hij van plan was.

Het was eigenlijk niet de bedoeling, maar hij verveelde zich zo. De hele dag.

4)      In de problemen komen of grenzen overgaan door zijn gebruik of gedrag.

Ja, mijn grenzen. Steeds als ik zeg dat hij er nu echt mee moet stoppen.

5)      Er veel aan moeten denken of er veel mee bezig zijn.

‘Mag ik op je telefoon?’ En dat zo’n 20x per dag.

6)      Ontwenningsverschijnselen als hij niet gebruikt.

Help, hij speelt!

Natuurlijk probeer ik het mobielgebruik te begrenzen. Maar dat lukt alleen als ik mijn puber naar zijn kamer verban. Het heeft weinig nut om Masha te verbieden als Boef vanaf de andere kant van de bank uit de speakers knalt. 😉

Lees ook: ‘Het eerst woordje van je kind is ‘YouTube’ en 9 andere tekenen dat je kind mediaverslaafd is

Myrke van der Does

Myrke (39) leeft samen met dochter Isis (14), zoon Mika (11) en zoon Per (4), poezen Bobby en Saar en bergen wasgoed. Talent voor het huishouden heeft ze niet. Tijd trouwens ook niet, want als ze niet bezig is met haar kinderen, kruipt ze het liefst achter de computer om te schrijven. Dat doet ze onder andere voor Wij à a Mama en haar eigen platform Upandstunning.club.

Leave a comment (1)