Help, mijn man wil bijna geen seks meer!

Mijn vorige blog ging over het feit of eenmaal seks per week voldoende is. Hier kwam veel reactie op en de vraag rees bij een aantal lezers op of er ook een blog gewijd kon worden aan het verminderd libido bij mannen.

Wanneer vrouwen een verminderd libido hebben, wordt dit als ‘normaal’ beschouwd. Maar als een mán een verminderd libido heeft, is het ineens een taboe. Zou dit komen omdat een man prestatiegericht is, stoer moet zijn en gewoon niet wil toegeven dat hij is vastgeroest in een bijna-geen-seks-patroon?

Lees ook

In mijn online speurtocht kwam ik tot de ontdekking dat ook bij mannen werkdruk en stress een reden zijn voor een verminderd libido. Klinkt logisch. Want seks moet leuk, lekker en intiem zijn en als je moe bent ga je toch liever slapen of misschien een film kijken.

Het kan ook zijn dat een man onzeker is geworden en zichzelf minder of niet meer aantrekkelijk voelt. Dit lijkt mij voor vrouwen een herkenbaar punt. Want is het ook niet een reden dat wij als vrouwen ons niet meer kunnen en willen geven op seksgebied wanneer we onszelf niet meer aantrekkelijk vinden? Zelf heb ik dat ervaren na een bevalling; ik voelde me dik en oogde vermoeid. En de puf mezelf aantrekkelijk te maken voor mijn man ontbrak volledig.

Oké, we weten ook allemaal dat mannen prestatiegericht zijn. Maar wat als een man onzeker is over zijn prestaties? Over het algemeen heerst er nog altijd een ‘ding’ dat mannen moeten klaarkomen tijdens de seks, en juist daardoor wordt die prestatiedrang alleen maar meer gevoed met als gevolg dat de man seks gaat ‘ontlopen’.

Het kan ook zo zijn, dat je man zich niet meer aangetrokken voelt tot jou. Dit is een lastige…Toch kom ik ‘m tijdens mijn research op internet steeds tegen. Dit is toch iets wat we als vrouwen liever niet onder ogen willen of kunnen zien. Het maakt je onzeker. Dit zorgt voor meer afstand en minder intimiteit binnen een relatie. Wat de seks ook weer niet ten goede komt.

Zit jij in een ‘seksloze situatie’? Praat erover met je man of vriend. Ga er echt samen voor zitten. Wees open en eerlijk over jou gevoelens maar probeer ook te begrijpen wat de achterliggende gedachten van je geliefde zijn. Toon begrip en probeer samen tot een oplossing te komen. Neem ook eens de tijd om samen weer eens leuke dingen te gaan doen, of ga samen een weekendje weg.

Zijn er vrouwen die andere tips hebben, dan hoor ik dit graag, net als die vrouwen die zich afvragen waarom hun man een verminderd libido heeft …

Deze blog is eerder verschenen op WIJ à la Mama.

Lees ook: ‘De eerste keer: seks na je bevalling’

Anoeska de Vries

Anoeska de Vries (41) woont samen met Jan in een klein dorp in Friesland. En dat is gezellig, want het samengestelde gezin bestaat uit 6 kinderen (0, 1, 5, 7, 9 en 19 jaar). Anoeska heeft daarnaast een leuke baan in de jeugdzorg.

Leave a comment (3)