Help, mijn peuter eet geen groenten!

Hoewel ons zoontje nooit de beste eter is geweest (laat staan gevarieerd), at hij als dreumes toch aardig wat groenten. Dit was meestal in geprakte vorm, waardoor er geen ontkomen meer aan was. Naarmate hij groter werd, hebben we hem meer laten wennen aan ‘stukjes’. En niet lang daarna at hij gewoon met ons mee. In het begin ging dit best aardig, maar sinds een aantal maanden is dit veranderd. Onze peuter weigert stelselmatig ALLE groenten.

Het maakt niet uit wat voor groente het is of welke kleur het heeft. Zijn standaard reactie is: ‘blegh’ of ‘ieuw’. Ook maakt het niet uit of de groenten prominent op zijn bord liggen of ergens verstopt doorheen zitten, hij weet ze altijd te vinden. En is bedreven in het er weer uitpeuteren of uitspugen.

Lees ook

Dit groenten-weiger-gebeuren heeft een aardige impact op het eten, wat ik jammer vind. Uiteraard kunnen we het negeren, maar dan eet hij alleen wat hij wél lekker vindt. En dat is vooral vlees. Tegenover zijn zus, die wel groenten moet eten, vind ik dat niet goed. Daarnaast wil ik ook dat hij toch de groenten blijft proeven, zodat hij weer aan de smaak went.

Sinds kort hebben wij daarom een sticker beloningssysteem geïntroduceerd. Dit is een gekleurd vel papier, waarop ik plaatjes van verschillende groenten heb geplakt. Als ons zoontje (en onze dochter ook) een groente goed proeft of eet, mogen ze een sticker plakken. Dit zorgt voor een positieve stimulans, wat het leuker maakt om de groenten te eten.

Fingers crossed, maar met veel geduld is het inmiddels gelukt om een aantal stickers te kunnen plakken voor verschillende groenten. In de supermarkt wees ons zoontje laatst bloemkool aan en zei dat hij dat gegeten had. En inderdaad had hij de avond ervoor een mini hapje bloemkool gegeten. Nu maar hopen dat het doorzet en groenten eten vanzelf weer normaal wordt.

Weigert jouw peuter ook om groenten te eten? Welke aanpak werkt voor jou het beste?

Lees ook: ‘Het ochtendritueel van een peutermoeder’

Jolanda Barnhoorn

Jolanda (36) heeft samen met Jeroen twee kinderen: Florieke (6) en Jurre (1). Ze werkt als verandermanager en interim manager aan doorgaans grote verandertrajecten. Naast haar werk is reizen haar grote passie en probeert ze voldoende tijd te maken voor piano spelen en sporten.

Leave a comment (3)