Help! Onze zoon heeft nog geen naam #Annette

Babynamen kiezen, het blijft een lastige opgave. Het lijkt wel alsof het met elk volgend kind moeilijker wordt om het eens te worden over een naam. Hadden we bij de eerste zwangerschap vrijwel meteen al een meisjes- en een jongensnaam klaar, nu bij nummer drie hebben we nog geen idee. En dat terwijl hij over zes weken al verwacht wordt.

Al sinds we voor het eerst een kind kregen, heb ik een lijstje babynamen opgeslagen in mijn telefoon. Elke keer wanneer ik ergens een leuke naam voorbij hoor komen, zet ik hem erbij. Gek genoeg vind ik die namen opeens stuk voor stuk verschrikkelijk sinds ik weer zwanger ben. Dat komt ongetwijfeld door die idiote hormonen, want ik weet nog hoe ontzettend mooi en stoer ik die namen eerder vond. Nu denk ik alleen maar, ‘daar lopen er al tig van rond’, ‘wat een nietszeggende betekenis heeft die naam eigenlijk’, ‘dat kun je je kind echt niet aandoen’ en ‘volgens mij hoort die thuis op mijn boodschappenlijstje, want dat klinkt eerder als een exotisch gerecht’.

Lees ook

Nu maken we het onszelf ook niet bepaald makkelijk. De ene helft van de familie woont in Ierland en de andere helft in Nederland, dus we willen wel graag een naam die in beide landen normaal uitgesproken wordt. Je kan een kind in Nederland niet opzadelen met een typische Ierse naam als Seamus O’Shea bijvoorbeeld. Dat hoort echt bij zo’n oude Ierse vissersman met een gebreide kabeltrui en een rokende pijp die half uit zijn grijze baard steekt. Omgekeerd zouden die Ieren hun tong breken over typisch Nederlandse namen met hun lekkere ‘ggg’-, ‘eu’- en ‘ei’-klanken erin.

Het helpt ook niet mee dat onze oudste zoon zich nu met de namenlijst begint te bemoeien, want hij weet als geen ander hoe zijn nieuwe broertje moet gaan heten natuurlijk. Alle namen die we bedenken vindt hij maar niks. “Nee, mama, je moet een Star Wars naam kiezen.” Gelukkig heeft hij het niet voor het zeggen, want anders hadden we straks een kleine Chewbacca of Jabba the Hut in de wieg liggen.

De rest van de familie lijkt er het volste vertrouwen in te hebben dat we de ideale naam nog wel vinden. “Ah joh, je weet het vast wanneer je hem in je armen hebt”, hoor ik vaak wanneer we vertellen dat we gewoon geen naam kunnen vinden. Mijn man vindt de naam niet mooi, het past niet bij de namen van onze andere zoons of het voelt gewoon niet als zijn naam. Misschien hebben ze gelijk. Misschien wanneer eindelijk die zwangerschapsmist in mijn hoofd weer opklaart en dat kleintje in mijn armen ligt, dat we het plotsklaps weten. Zo niet, dan hebben we altijd Luke Skywalker nog.

Lees ook: ‘Waarom hoogzwanger in de zomer een hete hel is’

Meer blogs lezen van Annette?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (18)