Het geboorteplan: yay or nay? #Margot

Eén van de dingen die ik niet had verwacht te zullen doen was het schrijven van een geboorteplan. Want niks is zo slecht te plannen als een geboorte, toch? Bovendien had ik nog geen één bevallingsverhaal gehoord die volgens verwachting ging, dus waarom zou ik de moeite nemen om op het op te schrijven als het toch niet te managen is?

Maar op advies van de verloskundige ging ik er toch met frisse tegenzin mee aan de slag. Want ik had blijkbaar wel een paar ‘afwijkende’ wensen voor het geboorteproces.

Lees ook

Mijn eerste ‘concept’ werd niet heel enthousiast door de verloskundige ontvangen. ‘Dit is een wensenlijst, geen geboorteplan. Als de zorgverleners dit zien, dan gaan hun nekharen rechtovereind staan.’ Mijn korte en bondige geboorteplan, dat bestond uit een opsomming in bulletpoints van wat we wel en niet in een bepaalde situatie wilden scoorde duidelijk een dikke onvoldoende.

Ik dacht er juist goed aan te doen om geen hele wollige verhalen op te schrijven, maar to the point te formuleren wat onze verwachtingen waren. Als jurist heb ik namelijk geleerd alleen het broodnodige op te schrijven, omdat je anders jezelf juist weer beperkt door alle mitsen en maren. En in elke situatie een disclaimer opnemen leek me ook niet echt praktisch. Maar in tegenstelling tot waardering daarvoor kreeg ik juist de wind van voren.

‘Dus je wilt geen kunstverlossing? Ook niet als de hartslag van je kind ineens daalt?’ Ja hallo, tuurlijk mogen ze dan ingrijpen, maar in principe wil ik geen kunstverlossing nee. Moet ik dan werkelijk voor elke situatie uit gaan kauwen van wat we wel en niet willen? Niemand die tijd heeft om zo’n uitgebreid geboorteplan te lezen toch?

‘Misschien moet je beginnen met in de inleiding de zorgverleners alvast te bedanken voor hun hulp. En dat je een aantal wensen en verwachtingen hebt waarvoor je hun aandacht wilt vragen. Maar dat je begrijpt dat daarvan moet worden afweken wanneer de noodzaak daartoe ontstaat,’ was het advies van de verloskundige.

Nog een beetje onder de indruk van haar directheid keek ik haar schoorvoetend aan. Tja, zo’n algemeen voorbehoud zou geen kwaad kunnen. Want ik besefte me heel goed dat de zorgverleners er juist zijn om te helpen, niet om me te beperken. Wat fijn als iemand eens eerlijk zegt waar het op staat.

Had jij een geboorteplan opgesteld? En liep het ook zo?

Lees meer blogs van Margot

Margot van Meeuwen-Verbaan

Margot (31) gooide onlangs het roer helemaal om. Na tien jaar heeft zij haar kantoorbaan als jurist ingeruild voor het ondernemersavontuur. Ze is sinds kort online ondernemer en eigenaar van de webshop VANTIQ ART, waarbij ze tijdloze kunst & design aanbiedt en blogs schrijft over een duurzame lifestyle. Samen met haar man Vincent gaat ze regelmatig (lang) op reis. Tijdens hun huwelijksreis hebben ze mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de wereld geïnterviewd over ‘geluk’ voor hun blog Nomadhappiness.com (check de prachtige plaatjes hier). Ze is dit najaar bevallen van een prachtig meisje Jolie Milou.

Leave a comment (5)