Het leed dat opvoedbemoeienis heet #Evelinn

Betweters mijn minst favoriete categorie mens. Je hebt ze in verschillende soorten. Je hebt bijvoorbeeld de mensen die standaard elke zin die je zegt of schrijft verbeteren op elk pietluttig dingetje. Ook zijn er mensen die hun mening altijd zwaarder telt dan die van een ‘normaal’ mens, maar favoriet zijn toch wel die geweldige mensen die zich overal mee bemoeien behalve met zichzelf. Zeker als het gaat over opvoeding. Vandaag wil ik het daarom even met je hebben over het leed dat opvoedbemoeienis heet.

Iedereen heeft denk ik wel zo iemand in z’n nabije omgeving, waarbij je je afvraagt of die persoon wel genoeg liefde heeft gehad in zijn of haar leven. Het zou natuurlijk ook gewoon een verschrikkelijk naar karaktertrekje kunnen zijn. Echter, als je deze personen zult wijzen op zo’n trekje zullen ze zich zwaar beledigd voelen, want ze willen je alleen maar ‘helpen’.

Lees ook

In mijn geval heb ik ook een paar van dit soort personen in mijn leven helaas. Mensen die het altijd beter denken te weten over de opvoeding van ons kind. Die graag teruggrijpen naar hoe ze dat vroeger deden en vinden dat wij dat ook op die manier moeten doen.

Mijn ‘favoriete’ advies ooit gekregen is toch wel de volgende. Ik zou toch echt flesvoeding moeten gaan geven in plaats van borstvoeding, zodat mijn partner ook een flesje kon geven en dat zou zorgen voor een betere band. Maar ook het advies dat ik een paar weken oude zieke baby mee had moeten nemen naar een verjaardag, want ze kan toch makkelijk in de gang in de kinderwagen blijven liggen? Ook die staat heel hoog in de top 3 van ongevraagd betweterig advies.

Wat geeft mensen de behoefte om jou als ouder het gevoel te geven dat je het niet goed doet? Er bestaat geen perfect ouderschap en ik weet duizend procent zeker ook geen perfecte kinderen (behalve die van mij hoor ik meteen iemand denken, haha grapje).

Ik zou zo graag willen dat mensen zich iets meer focussen op de dingen die belangrijk zijn voor de wereld zoals milieu, voedselverspilling of andere grote wereldproblemen.

Ik beloof plechtig dat ik alles zal doen wat in mijn vermogen ligt om van kleine Mylène een grote sterke dame te maken die graag naar verjaardagen gaat en ondanks de borstvoeding een sterke band zal hebben met beide ouders.

Welk goedbedoeld, maar ongevraagd (en dus irritant) advies kreeg jij ooit? Hoe ging je daarmee om?

Evelinn van Oijen

Evelinn (33) is getrouwd met Stephanie en samen hebben ze een dochter Mylène van bijna 2 jaar. Ze zouden in de toekomst graag een broertje of zusje willen voor Mylène en zijn daarom op zoek naar een geschikte donor om hun gezin compleet te maken. Naast mama is Evelinn Hypnobirth docente en Doula in opleiding. Haar favoriete hobby: lekker uitgebreid koken.

Leave a comment (1)