Het perfecte moment om zwanger te worden … Bestaat dat?

“Had je niet beter kunnen wachten tot je klaar bent met school? Niet echt slim hè?” Ik zat in de trein met een kennis en een paar dagen ervoor had ik mijn zwangerschap op Facebook bekend gemaakt.

Je zag natuurlijk nog helemaal niks aan me, hoogstens wallen tot mijn knieën omdat ik erg moe was. Maar wat was ik trots en blij en gezegend met het feit dat er een klein vruchtje in mij groeide. En dan krijg je zo’n opmerking…

Lees ook

Geen gefeliciteerd, geen “hoe voel je je?” en dus helemaal niks positiefs. Op dat moment stond ik een beetje met mijn bek vol tanden en het lukte mij niet om meer uit te brengen dan: “Ja, misschien wel”.

Toch bleef ik ermee zitten de hele dag. Waar haalde diegene eigenlijk het lef vandaan? Misschien was het niet zo bedoeld, maar wie ben jij eigenlijk om te oordelen over andermans keuzes? Keuzes inderdaad, want mijn dochter is geen ongelukje. Ik heb altijd al jong moeder willen worden, voor mijn dertigste en dat is gelukt.

Sommigen hebben ambities om succesvolle zakenvrouwen te worden, sommige twintigers willen wat van de wereld zien. En ja, je hebt dus ook vrouwen die dolgraag jong moeder willen worden. Het is niet zo dat ik op een dag zomaar wakker werd en dacht: “Nou, laat ik eens een kind maken. Daar heb ik zin in”.

Toen we de keuze maakte dat ik zou stoppen met anticonceptie, kenden we elkaar al vijf jaar. Mijn partner is negen jaar ouder. Ik wilde geen “oude papa” voor mijn kind en daar kan iedereen anders over denken. We hebben een mooi huis en mijn partner heeft een vaste baan en plus, niet geheel onbelangrijk: We hadden (en gelukkig nog steeds) een stabiele relatie en wilden graag een kind. Dus leg mij dan eens uit wat er verkeerd aan is om dan te wachten.

Ik ben aan mijn scriptie begonnen tijdens mijn zwangerschap en ja ik heb een beetje vertraging opgelopen. Maar ben ik er minder om geworden? Nee, ik heb nu evengoed mijn diploma gehaald maar gewoon een jaartje later. Ik heb het juist als fijn ervaren dat ik er volop kon zijn voor mijn dochtertje en het eerste jaar echt heel bewust heb meegemaakt.

Is er wel zoiets als het perfecte moment? Er is altijd wel wat waarom je het kan uitstellen. Zo ken ik persoonlijk een stel die allebei een goede baan hadden, zij werd zwanger en plotsklaps waren ze tegelijkertijd werkloos. Nou, dan is een studerende mama nog niet eens zo erg.

Dit artikel is eerder verschenen op WIJ à la Mama.

Merle Kohlbrugge

Merle (25), oprichter van tekstbureau socialcopy.nl is net afgestudeerd van de hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie en moeder van Jacky (1). Ze is dol op koken, lezen, online media en sporten.

Leave a comment (3)