Hieraan herken je temperamentvolle kinderen

Met nog precies 8 minuten te gaan probeer ik mijn dochter aan te sporen om haar jas aan te trekken. Het is absoluut uit den boze dat ik haar help, maar het lukt haar niet. Ze loopt mopperend mee naar buiten, haar jas nog open. In mijn ooghoek zie ik de loopfiets staan. Oh nee, alsjeblieft niet. Ze vraagt of ze op de loopfiets mag en ik zeg nee. Driftbui starts in 3, 2, 1… GO!

Met man en macht probeer ik haar in het zitje van de fiets te krijgen. Haar hele lichaam sputtert tegen, want ze wilde op haar loopfiets en ik zei nee. De hele weg naar school heeft ze het uitgegild. Pas op het schoolplein geeft ze zich over en hangt ze snikkend tegen me aan. Als de bel gaat komt mijn zoon blij aangerend. Hij wil bij een vriendje spelen en ik zeg nee, want hij moet naar zwemles. Foute boel. Hoe ik die middag thuis ben gekomen weet ik niet meer.

Lees ook

Met twee intensieve en vasthoudende kinderen vraag ik me regelmatig af of dit normaal is. Volgens Dr. Google wel. Het antwoord is eenvoudig: temperament. Ik stuit op een prachtig lijstje van Eva Bronsveld:

#1 Ze beleven de wereld intenser
Een temperamentvol kind kan super enthousiast reageren op dagelijkse gebeurtenissen, maar als hij boos is ontstaat er ontploffingsgevaar. Ze stralen van oor tot oor bij leuke dingen en kunnen volledig opgaan in waar ze mee bezig zijn. Bij sommige kinderen keert de intensiteit meer naar binnen: de dromers en denkers.

#2 Ze zijn gevoelig
Geluiden, licht, omgeving, drukte: alles komt wat heftiger binnen bij temperamentvolle kinderen. Dit zijn triggers voor druk gedrag. Ze zijn ook gevoeliger voor sfeer en stemmingen van anderen, waardoor ze een groter inlevingsvermogen hebben én vaak heel sociaal zijn.

#3 Niets blijft onopgemerkt
Temperamentvolle kinderen hebben vaak oog voor details. Ze merken mooie dingen snel op en zijn dan ook vaak complimenteus. Snel afgeleid zijn is daarbij de keerzijde. Als je je kind een taakje geeft kan hij daar vol goede moed aan beginnen, om vervolgens met iets heel anders verder te gaan.

#4 Ze kunnen zich ergens in vastbijten
Als iets belangrijk voor ze is, gaan ze daar helemaal voor. Op dat moment is er niets dat ze kan weerhouden, aan etenstijd of bedtijd hebben ze geen boodschap. Opgeven doen ze niet snel, ook al raken ze gefrustreerd als het niet lukt (hello driftbui).

#5 Ze hebben tijd nodig om te wennen
Vaak kost het even tijd voordat ze zich veilig voelen in nieuwe situaties. Verrassingen kunnen ze meestal niet zo goed tegen. Als je onverwachts de plannen omgooit zal hij niet meteen een gat in de lucht springen; hij heeft simpelweg even tijd nodig om aan het idee te wennen.

Kijk, dat verklaart een hoop. Oók waarom ze altijd zo laaiend enthousiast worden van een lekkere lunch in het weekend, nieuwe stiften, een uitstapje naar de supermarkt of gewoon de buurvrouw die haar tuintje aan het schoffelen is. Het is in ieder geval nooit saai thuis!

Judith Boucherie

Judith (30) heeft samen met Miriam twee kinderen: Rowan (6) en Amy (4). Werkt daarnaast als freelance tekstschrijver en probeert dat samen met afstuderen elke keer weer in 1 week te proppen. Rasechte dromer, muziekliefhebber en hoopt ooit nog een wereldreis te maken met haar gezin.

Leave a comment (14)