Gezonde voeding? Hoe een sushi sabbelende dreumes mij aan het denken zette #Sharon

Zoals je weet vind ik de overgang naar vast voedsel best een uitdaging. Hoe zorg je dat ze alles binnen krijgen en ook voldoende gevarieerd te eten krijgen. Ik ben gevallen voor vers bereide maaltijden die thuisbezorgd worden. Dat geeft mij een goed gevoel, omdat ik weet dat mijn meisje evengoed gezond eet wanneer ik geen puf heb om gezond voor haar te koken. Maar nu vraag ik mij wel het één en ander af over de huidige voedingstrends. Krijgen onze kleintjes echt alles binnen wat ze nodig hebben?

Het begon bij mij als tiener en ‘beschermvrouwe van de dierenwereld’ ooit als vegetariër. Ik was vastberaden en hield het vier jaar vol. Uiteindelijk moest ik stoppen vanwege chronische bloedarmoede. Maar anno 2018 houd ik de trends haast niet meer bij. Veganist, flexitariër, fruitariër, Paleo, en ga zo maar door. Wanneer dit je leefstijl is en je een kind krijgt, hoe doe je het dan? En hoe weet je zeker dat je mini alles binnenkrijgt wat het nodig heeft? De instanties die over voedsel adviseren lijken in mijn ogen soms achterhaald.

Lees ook

Wanneer ik kijk naar de richtlijnen voor wat bijvoorbeeld een gezonde hoeveelheid groenten is, duizelt het mij soms voor de ogen. Ik woon in de stad en zie kleine kinderen groene smoothies wegslurpen in de hipste tenten en poké bowls eten met stokjes. Zo is een sushi sabbelende dreumes volkomen normaal geworden, maar het zet mij aan het denken.

Kleintjes zijn en eten tegenwoordig ‘hip’ ook al kunnen het woord nog niet eens uitspreken. Ik hoorde een mannetje van 2 turven hoog uitleggen waarom flexitariër voor hem werkte, omdat hij af en toe wel naar een fastfood keten wilde voor een kindermenu. En zeer recent ontmoette ik mijn eerste kennis met orthorexia. Dat is een serieuze eetstoornis, waarbij veelal jonge mensen obsessief gezond eten waardoor ze de meest bizarre tekorten krijgen en graatmager zijn.

Hoe doen jullie mama’s het eigenlijk? Ik ben oprecht benieuwd naar de ervaringen. Ik wil zelf de stap richting veganisme gaan maken, maar heb de energie nog niet om elke avond twee of zelfs drie gerechten te koken. Hoe integreer je, je eigen visie op voeding zonder daarbij je kind een tekort aan bouwstoffen te geven?

Ik neem mijn mini overigens mee in het veganistische eten, maar dan wel af en toe aangevuld met een goed stukje vlees of vis. Ik geloof dat iedere verzorger het allerbeste wil voor zijn of haar kleine wonder, maar hoe navigeer je door die wirwar aan voedsel-filosofieën?

Hoe doe jij dat? Ik hoor je graag!

Lees meer blogs van Sharon

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Leave a comment (3)