Hoe je een borrel doorkomt als je zwanger bent (en niemand dit nog weet) #Margot

Een van de grootste uitdagingen van zwanger zijn moet wel het geheimhouden daarvan zijn. Vanaf het moment dat ik twee strepen in het venster heb zien staan, heb ik het gevoel dat ze ook in m’n voorhoofd staan gebrand. Nou zal het de meeste mensen vrij weinig interesseren wat er allemaal in mijn buik gebeurt, maar wanneer de ogen van je moeder en je tantes op je gericht zijn is dat een heel ander verhaal.

Een paar keer per jaar komt de gehele familie bij elkaar en dan wordt er altijd veel gegeten en gedronken. De hele tafel staat vol met lekkers: toastjes met gerookte zalm, stokbroodjes brie en natuurlijk ook de beste wijnen. Normaal gesproken ben ik daar niet vies van, maar nu zijn al die lekkernijen hartstikke verboden. Want wist ik veel als nieuwbakken zwangere, dat brie best nog kon?!

Lees ook

Een familieborrel doorkomen zonder alcohol te drinken is best een uitdaging als je bekend staat als iemand die wel van een wijntje houdt. Want zodra je zonder glas in je handen staat, is er altijd wel iemand die vraagt of je bijgeschonken kan worden. Daarnaast is het hartstikke verdacht als je niet wijn, maar wél water drinkt, dus is het best een uitdaging om met dit afwijkende gedrag geen vragende blikken op te roepen. Hoe lukt iedereen het toch om dit maanden geheim te houden voor familie en vrienden?

Maar gelukkig had ik een partner in crime die mij wel uit de brand kan helpen. Vincent en ik hebben afgesproken allebei samen een glas wijn en een glas water te delen en die altijd terug op tafel te zetten. Natuurlijk dronk ik niet van de wijn, maar hield ik wel af en toe demonstratief het glas vast. Niemand die iets doorhad. Ha!

Toch voelde ik me bespied. Want die twee strepen stonden immers nog steeds in m’n voorhoofd te gloeien. Wanneer ik met een glas wijn stond, dacht ik veroordeeld te worden om wel te drinken terwijl ik zwanger was (wat ik natuurlijk niet deed). En als ik een slok water nam, kreeg ik het idee dat ik de vermoedens die iedereen had bevestigde. Want zag ik nou niet m’n moeder geniepig kijken toen ik net iets te lang met dat glas water stond? Je weet hoe moeders zijn, die hebben iets al door voordat je het zelf weet.

Gelukkig ben ik de borrel ongeschonden en zonder lastige vragen doorgekomen. Nu het aansluitende diner bij mijn ouders nog …

Meer lezen van Margot? Lees ook: ‘En dan krijg ineens het mooiste huwelijkskado ever’

Margot van Meeuwen-Verbaan

Margot (31) gooide onlangs het roer helemaal om. Na tien jaar heeft zij haar kantoorbaan als jurist ingeruild voor het ondernemersavontuur. Ze is sinds kort online ondernemer en eigenaar van de webshop VANTIQ ART, waarbij ze tijdloze kunst & design aanbiedt en blogs schrijft over een duurzame lifestyle. Samen met haar man Vincent gaat ze regelmatig (lang) op reis. Tijdens hun huwelijksreis hebben ze mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de wereld geïnterviewd over ‘geluk’ voor hun blog Nomadhappiness.com (check de prachtige plaatjes hier). Ze is dit najaar bevallen van een prachtig meisje Jolie Milou.

Reageer op dit bericht