Hoe kom je de feestmaanden door met een gevoelig kind?

November en december zijn drukke en spannende maanden waar menig kind helemaal hyper van raakt. Sommige kinderen hebben daar meer last van dan anderen. Onze Tijn is er zo één. En dan is hij nog jarig ook.

Tijn is een heel gevoelig jongetje. Hij is snel angstig, heel prikkelgevoelig, kan niet tegen harde geluiden, en veranderingen en nieuwe dingen zijn heel spannend voor hem.  Als we te veel op één dag of in één weekend doen, raakt hij overprikkeld.

Lees ook

Je kunt je voorstellen hoe lastig deze tijd voor hem is. We proberen hier zo veel mogelijk rekening mee te houden.

Dit doen wij om deze maanden zo rustig mogelijk door te komen:

#1 Het allerbelangrijkste is dat we niet te veel doen. Natuurlijk doet hij mee met de vieringen op school en mag hij zijn schoen zetten. Maar we gaan niet naar de intocht (zie ook punt 2), niet naar het Sinterklaasfeest op het werk, zetten niet heel vaak een schoen en gaan niet naar de Pietendisco van de Speeltuinvereniging.

#2 We doen geen dingen die voor ons leuk lijken, maar die Tijn helemaal niet leuk vindt. De plaatselijke intocht was dus veel te druk, de muziek te hard en Sint en Piet zijn in het echt voor hem veel te eng.

#3 We structuren de tijd. Op een kalender laten we zien wat, wanneer gevierd wordt.

#4 We doen het één voor één. We tellen af naar het eerstkomende feest en als dat geweest is tellen we pas af naar het volgende.

#5 We bereiden hem voor op hoe elk feest zal verlopen. Wanneer is het, waar, hoe laat, wie zal er bij zijn enz.

#6 Op feestjes geven we hem de ruimte om even uit de drukte te gaan om tot rust te komen. Hij kan dat zelf aangeven of als wij zien dat hij overprikkeld raakt, laten wij hem even ergens anders heen gaan.

Al het bovenstaande helpt om deze periode met een gevoelig kind goed door te komen. En weet je wat nu het leuke aan Tijs is? Hij kan zo genieten van alles wat we wél doen en zo superblij zijn met alle cadeautjes die hij krijgt. Zo blij dat, terwijl hij ’s nachts nóóit wakker is, hij vannacht om twee uur aan het spelen was met alles dat hij voor zijn verjaardag had gekregen. Tja, spannend blijft het natuurlijk wel.

Lees ook van de mama van Tijn: Brief aan mijn zoon

Sjifra Meester

Sjifra (38) heeft samen met Bjorn twee kinderen: Tijn van 5 en Yenthe van 3. Ze werkt als GZ-psycholoog in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Schrijven is haar grote hobby, waarbij ze bij voorkeur blogt over alles wat ze meemaakt met haar kinderen. Zowel de leuke en mooie, als de moeilijke en lastige momenten. Insta: @mevrouwmeester

Leave a comment (4)