Hoe vooraf afkolven mijn borstvoeding redde #Margot

Zoals je vorige week hebt kunnen lezen, was het een grote uitdaging om mijn dochter aan te leggen. Net na de geboorte lukte het haar niet om goed aan te happen, wat een drastische daling in geboortegewicht tot gevolg had. In het ziekenhuis gingen de alarmbellen af en kwamen ze tot de conclusie dat ze moest worden bijgevoed. Gelukkig had ik wekenlang afgekolfd, waardoor ik een hoop colostrum op voorraad had. Dat bleek onze redding te zijn.

Vooraf afkolven (antenataal) was voor mij een onbekend fenomeen. Tijdens de voorlichtingsavond over borstvoeding bij de verloskundige kwam het ter sprake. Als reden om er mee te starten werd bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes genoemd, omdat de baby dan mogelijk moet worden bijgevoed of wanneer de zwangere een meerling verwacht. Over vooraf afkolven in geval van een geplande keizersnede werd niks gezegd, terwijl er dan een grote kans is dat de melkproductie niet gelijk op gang komt.

Lees ook

In overleg met mijn verloskundige besloot ik vanaf week 37 met de hand te gaan kolven (eerder wordt niet aangeraden). Ik leerde met de hand te kolven, omdat met een kolfapparaat over het algemeen geen nut heeft. Die paar druppeltjes die uit je borst komen blijven dan hangen in het apparaat, waardoor het verloren gaat. Zonde, als je bedenkt dat colostrum ook wel het ‘vloeibare goud’ wordt genoemd!

Het duurde twee dagen voordat er überhaupt iets uit mijn borsten kwam dat kon worden opgevangen. ’s Ochtends en ’s avonds zat ik braaf met een lepel onder mijn tepel de druppels op te vangen. Na vijf dagen had ik eindelijk een spuitje van 10 milliliter vol. Pff, wat een geduld was hiervoor nodig!

Ik gaf niet op en de borstvoeding kwam na een paar dagen beter op gang. Na twee weken lukte het zelfs om op één dag een spuitje van 10 milliliter vol te krijgen. Al snel lag de vriezer vol met ‘vloeibaar goud’.

Ook na de geboorte van onze dochter blijf ik voor haar voldoende colostrum produceren, aangezien ze niet goed aanhapt leg ik haar regelmatig aan en ga ik door met kolven. Het is wonderbaarlijk dat het lichaam precies weet wanneer het over moet gaan naar normale melk. Je hoeft dus geen vrees te hebben dat het vloeibare goud voortijdig op is.

Als alles op rolletjes was gegaan had ik de voorraad niet aan hoeven te spreken en had ik de spuitjes colostrum gedoneerd bij het Moedermelk Netwerk. Moeders die zelf niet of nauwelijks borstvoeding kunnen geven, maar hun baby toch moedermelk willen geven, kunnen hier terecht. Een mooi initiatief vind ik!

Wil je ook vooraf afkolven? Overleg dan eerst met je verloskundige of behandelend arts of daar geen bezwaren tegen zijn.

Meer blogs lezen van Margot? 

Margot van Meeuwen-Verbaan

Margot (31) gooide onlangs het roer helemaal om. Na tien jaar heeft zij haar kantoorbaan als jurist ingeruild voor het ondernemersavontuur. Ze is sinds kort online ondernemer en eigenaar van de webshop VANTIQ ART, waarbij ze tijdloze kunst & design aanbiedt en blogs schrijft over een duurzame lifestyle. Samen met haar man Vincent gaat ze regelmatig (lang) op reis. Tijdens hun huwelijksreis hebben ze mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de wereld geïnterviewd over ‘geluk’ voor hun blog Nomadhappiness.com (check de prachtige plaatjes hier). Ze is dit najaar bevallen van een prachtig meisje Jolie Milou.

Reageer op dit bericht