Hoe zwanger zijn mij heeft geleerd de controle los te laten #Margot

Voordat ik zwanger werd, was ‘zelf doen’ mijn motto bij alles wat ik deed. Ik dacht geen hulp nodig te hebben en alles prima zelf te kunnen. Bij het opzetten van mijn eigen bedrijf tijdens het derde trimester, kwam ik er al achter dat het onmogelijk was om alles in je eentje te willen doen. Daarbovenop heb ik van zwanger zijn geleerd waarom het zo belangrijk is om de controle los te laten en je over te geven aan de situatie.

‘Wanneer je denkt je te hebben overgegeven, geef je dan nog meer over,’ zegt de spiritueel lerares Gabby Bernstein tijdens haar talk bij Oprah Winfrey’s SuperSoul Sessions. En Gabby kan het weten, want ze probeert al sinds 2015 zwanger te worden. Ze dacht de conceptie wel naar haar agenda te kunnen plannen, maar niets was minder waar.

Lees ook

Ze komt er achter juist geen controle te hebben over de situatie en haalt vijf spirituele lessen uit het proces van conceptie. Overgave aan de situatie is er één van. Gelukkig heeft Gabby in de zomer van 2018 het mooie nieuws gedeeld zwanger te zijn.

Mijn zwangerschap leerde mij ook om me aan de situatie over te geven en de controle los te laten. Deze les is niet aan komen waaien en het heeft ook even geduurd voordat ik tot dit inzicht kwam.

Mijn wens was om thuis in bad te bevallen en HypnoBirthing toe te passen. Uiteindelijk is het vanwege een stuitligging, ondanks dat ik ook in dit geval natuurlijk wilde bevallen, een geplande keizersnede in het ziekenhuis geworden. De geboorte van ons kind was nooit gelukt zonder de hulp van anderen. En dat was precies waar ik me aan moest overgeven. Ik moest toelaten door anderen geholpen te worden en de gewoonte om controle proberen te hebben over een situatie los te laten.

In plaats van me te focussen op de uitkomst, kon ik me daarom beter focussen op wat goed ging. Is de baby gezond? Check! Ben ik gezond? Check! Hebben we een ziekenhuis om de hoek? Check! Werken daar de beste professionals? Check! Zijn de baby en ik in goede handen? Check! Door m’n perceptie te verplaatsen op wat goed ging, voelde ik me ook gelijk een stuk beter.

De verloskundige wijst me op het feit dat een kind nóg minder te controleren is dan iedere andere situatie. En dat ik hulp nodig zal hebben en het niet alleen kan. Het is maar goed dat de zwangerschap mij zo’n spiegel voor heeft gehouden. Het was de perfecte voorbereiding op het ouderschap.

Dit was mijn grootste les. Wat heb jij geleerd van je zwangerschap?

Meer blogs lezen van Margot?

Margot van Meeuwen-Verbaan

Margot (31) gooide onlangs het roer helemaal om. Na tien jaar heeft zij haar kantoorbaan als jurist ingeruild voor het ondernemersavontuur. Ze is sinds kort online ondernemer en eigenaar van de webshop VANTIQ ART, waarbij ze tijdloze kunst & design aanbiedt en blogs schrijft over een duurzame lifestyle. Samen met haar man Vincent gaat ze regelmatig (lang) op reis. Tijdens hun huwelijksreis hebben ze mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de wereld geïnterviewd over ‘geluk’ voor hun blog Nomadhappiness.com (check de prachtige plaatjes hier). Ze is dit najaar bevallen van een prachtig meisje Jolie Milou.

Reageer op dit bericht