Opvoedtwijfels: how to handle a terrible two? #Sharon

Nu mijn meisje wat ouder begint te worden en richting de ‘terrible two’s‘ gaat, realiseer ik mij dat het grote opvoeden nu pas echt begint. Wanneer je denkt dat er veel is geschreven over zwangerschap … boeken over opvoeden zijn nog veel talrijker. Een baby verzorg je, wil gevoed worden en heeft vooral veel behoefte aan nabijheid om zich veilig te voelen en te ontwikkelen. Mijn dreumes wil juist steeds onafhankelijker zijn en alles ZELLUF doen, maar hoe ga je hiermee om?

Met een beetje weemoed zie ik haar stappen naar zelfstandigheid zetten. Weemoedig ben ik, omdat ik erg heb genoten van ons knuffelig en aanhankelijk samenzijn. Mijn hart is vervuld van liefde, wanneer ik haar vol trots iets zelf zie doen. Wanneer ze met haar glimlach aan komt stappen dat ze zelf haar pyjama in de wasmand heeft gedaan. Alledaagse dingen worden wel een uitdaging daarentegen. Een luierwissel of het aankleden in de ochtend gaat niet zo makkelijk als voorheen. Ik vind zelfbeschikking een heel mooi iets wat ik haar graag wil meegeven, maar waar ligt de grens en hoe ga je daarmee om?

Lees ook

Ik hang qua opvoedkundige stroming overal tussen. Natuurlijk ouderschap vind ik erg mooie facetten hebben, delen van de antroposofie spreken mij ook erg aan, maar mijn stijl is eigenlijk wat goed voor ‘ons’ voelt. Een aanrader om eens te lezen als nieuwbakken of aankomend moeder is het boek van Melanie Visscher – ‘Wat baby’s nodig hebben.’ Dit boek is praktisch, duidelijk en onderbouwd met de wetenschap. Ouderschap is voor mij bakken met liefde versmolten met bakken aan fouten. Maar hoe pak ik het nu goed aan met mijn kleine grenzen verleggende dondersteen?

Hoe vind je de balans tussen pittig en ronduit irritant? Hoe zorg je ervoor dat je, je kind ondersteund om sociaal te zijn maar niet ten koste van haar eigen grenzen? Hoe stimuleer je wenselijk gedrag zonder een ‘pleaser’ te creëren? Wanneer je onderzoeken leest over elke willekeurige ‘aanpak’ lees je vrijwel even veel vóór als tegens, maar vooral de schade die het wel of niet toebrengt.

Waar is jullie houvast? Welke ‘stroming’ hanteren jullie? ♡

Lees meer blogs van Sharon

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Reageer op dit bericht