HSP, deze moeder doet even niet mee! #Annette

Sean is inmiddels drie maanden oud en nu het kerstvakantie is komen we eindelijk écht even tot rust. Sinds zijn geboorte is het een hectische tijd geweest, vol schoolverplichtingen, ontzwangeren, borstontstekingen, spugende kinderen en ga zo maar door. Voor een HSP-moeder als mijzelf niet de beste omstandigheden, want hoe laad je jezelf weer op als je lichaam zoveel te verwerken krijgt?

HSP (hoog sensitief persoon) is tegenwoordig een redelijk bekende term die steeds meer erkent wordt. Voor mij was het al vrij snel duidelijk dat ik ‘last heb van’ hoogsensitiviteit. Als kind barstte ik al in huilen uit op mijn eigen verjaardagsfeestje, was ik vaak ziek als we iets leuks gingen doen en omringde ik me liever met dieren en de natuur dan met mensen. Ook wist ik altijd precies wat een ander nodig had of voelde ik mij ziek, wanneer ik onbewust naast iemand zat die ziek was. Alles voel je aan en alles pik je op, ook wanneer je dat niet wilt.

Lees ook

Het belangrijkste voor mij om op de been te blijven is voldoende slaap krijgen. En laat je daar nou net vééls te weinig van krijgen met drie kids onder de zes jaar oud! Dat was wel even wennen toen ik moeder werd. De nachten draaien nu om momentjes slaap pikken, hier en daar, tussen de borstvoedingen, nachtmerries en zieke kinderen door. Leuke of drukke activiteiten ondernemen buiten schooltijd, is wel het laatste wat ik kan opbrengen al zou ik dat graag willen. Zet mij in een pretpark vol achtbanen en flikkerende lampjes of bij een muziekshow vol gillende kinderen en je kunt me wegdragen.

Gelukkig leer ik ook steeds beter om met HSP en het moederschap te gaan. Met kleine kinderen thuis is een oplaad-uurtje voor jezelf reserveren cruciaal en alles wat ik doe, probeer ik vertraagd te doen. Bijvoorbeeld een paar keer diep ademhalen voordat ik uit de auto stap of even de tijd nemen om goed om me heen te kijken in een drukke supermarkt, voordat ik er doorheen sjees met m’n piepende karretje. Ook een warm bad met lekkere olie erin doet wonderen (wel de deur op slot doen, anders zit er weer een kind naast je op de wc uitgebreid zijn behoefte te doen)!

Het klinkt misschien zoetsappig, maar nu ik het een beetje onder de knie begin te krijgen is een HSP-moeder zijn geen ‘last’ meer, maar een bonus. Door veel aan te voelen en oog te hebben voor wat mijn kinderen nodig hebben, kan ik op mijn manier een goede moeder voor ze zijn. Dus ook zonder populaire uitstapjes deze kerstvakantie, maar gewoon gezellig thuis bij de kerstboom en de open haard.

Heb jij ook een soort moeder bonus? Vertel, wat is jouw speciale kracht? 😉

Lees ook van Annette: ‘Niet over de schaapjes kotsen, herder!’

Meer blogs lezen van Annette?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (6) en Finn Frederick (3), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Reageer op dit bericht