‘Is de griep weg bij je kind? Dit is mijn back-to-school checklist’

Hoe weet je of de griep weg is? Dat is de grote vraag. Beide dochters zijn lange tijd ziek thuis geweest. Wanneer kunnen ze weer back to school? Met andere woorden: Welke signalen zetten het sein op groen?

Onderstaande checklist heeft mij daar enorm bij geholpen.

Lees ook

#1 Eetlust terug
Ze hebben weken geen eetlust gehad, maar nu eten ze weer alles wat los- en vastzit. Ze vragen om een tweede boterham, scheppen nog wat macaroni op, ze plunderen zelfs hele zakken miniwortels alsof het chips of chocola is.
ⱱ Check!

#2 Zeurdarm speelt weer op
Heel gek, tijdens de griep houdt de zeurdarm zich koest, maar zodra het herstel intreedt, speelt hij weer op.
Voorbeeldsituatie:
‘Mama, ik krijg mijn schoenen niet aan.’
‘Dat kun je prima zelf, je bent geen drie meer.’
‘Ik wou dat ik nog drie was!’
‘Prima. Maar dan ga je ook om 19.00 uur naar bed en mag je alleen Woezel en Pip kijken.’
ⱱ Check!

#3 Bijdehante opmerkingen terug van weggeweest
Ze zijn weer zo bijdehand als maar kan.
Voorbeeldsituatie:
‘Mama, waarom moet ik nu al naar bed en zij niet?’
‘Omdat jij zes bent en je zus negen.’
‘Maar als je de zes omdraait, staat er een negen. Dus dan mag ik ook nog opblijven.’
ⱱ Check!

En last, but certainly not least:

#4 Ruziemaken met huisgenoten
Tijdens de ziekteperiode is alles pais en vree. Maar zodra ze zich beter voelen, begint het gekibbel weer over de kleinste dingen.
Voorbeeldsituatie:
‘Ik vind dat tv-programma stom!’
‘En ik vind het leuk.’
‘Ik wil iets anders kijken.’
‘Nee, want jij kiest altijd saaie programma’s uit!’
‘Niet waar!’
‘Wel waar!’
‘Mammaaaaaa!!!’
ⱱ Checkerdecheck!

Yes, maximale score! Ik kan ze met een gerust hart naar school brengen.

Lees ook: ‘Mama weet raad: 5 middeltjes die in mijn rot-op-griep-medicijnkastje liggen’

Henriet Koornberg-Spronk

Henriët (39) is freelance vertaler Frans en Duits. Verder redigeert ze teksten van een schrijver. Ze combineert haar werk met de zorg voor haar twee dochters, Anna (9) en Iris (6). Ze is getrouwd met Heini. Naast gezin en werk is hardlopen haar grote passie. Op haar mamablog hallodagboek.nl schrijft ze over haar belevenissen als moeder.

Reageer op dit bericht