Ontspannen en pijnloos bevallen door HypnoBirthing. Hoe dan? #Margot

Het derde trimester dient zich aan, dus hoog tijd om de geboorte van ons kind voor te gaan bereiden. Ik verdiep me in de vele zwangerschapscursussen die worden gegeven en voel gelijk een klik als ik lees over HypnoBirthing. Ontspannen en zonder helse pijnen bevallen, dat lijkt me wel wat! Maar hoe doe je dat dan?

HypnoBirthing gaat uit van het principe dat het lichaam van de vrouw gemaakt is om te baren en dat het een natuurlijk proces is, waar we niet bang voor hoeven te zijn. Ik geloof daar ook sterk in, al zijn de bevallingsverhalen van anderen mij niet in de koude kleren gaan zitten. En als ik de films mag geloven lig ik straks met m’n benen in de beugels te roepen om een ruggenprik. Niet echt iets om naar uit te kijken …

Lees ook

Door de positieve ervaringen die vrouwen én hun partners met HypnoBirthing hebben wordt de methode in Nederland steeds populairder. Óók de partners ja, want die spelen een onmisbare rol tijdens het geboorteproces. En aangezien je zwanger worden samen doet, vind ik het niet meer dan logisch dan dat je de geboorte ook met z’n tweeën voorbereidt.

Samen met twee andere stellen bereiden we in vijf avonden van 2,5 uur ons aankomende geboorte avontuur voor. Naast de achtergrondinformatie leren we diverse ontspanningstechnieken. Volgens HypnoBirthing is een ontspannen houding essentieel voor een aangename bevalling, want van angst en stress schiet de boel alleen maar op slot.

Mijn jarenlange ervaring met yoga en meditatie komen goed van pas, en ik ben in no time onder hypnose gebracht door Vincent. Thuis oefen ik enthousiast door, want niks is lekkerder dan na een lange dag hard werken weg te zakken in de regenboogmeditatie.

In mijn hoofd zit nog wel een kritisch stemmetje dat twijfelt of het straks ook allemaal zo relaxed gaat als er weeën (‘golven’ in HypnoBirthing termen) zijn. Het bandje met de positieve affirmaties dat keer op keer zegt dat mijn lichaam gemaakt is om op een ontspannen manier te baren, maakt daar direct korte metten mee.

Ik hoop dat het bij de geboorte lukt om door middel van zelfhypnose mijn bewustzijn uit te schakelen en door de ontspanning zoveel endorfine en oxytocine aan te maken, dat medisch ingrijpen niet nodig zal zijn. Ik verwacht niet dat de bevalling pijnloos zal zijn, maar heb wel het zelfvertrouwen gekregen, dat door wat ik heb geleerd ik, daarmee om kan gaan.

Hoe heb jij je voorbereid op de bevalling? Ik ben benieuwd!

Lees ook ‘Dé reden waarom ik HypnoBirting docente geworden ben #Evelinn’

Lees meer blogs van Margot

Margot van Meeuwen-Verbaan

Margot (31) gooide onlangs het roer helemaal om. Na tien jaar heeft zij haar kantoorbaan als jurist ingeruild voor het ondernemersavontuur. Ze is sinds kort online ondernemer en eigenaar van de webshop VANTIQ ART, waarbij ze tijdloze kunst & design aanbiedt en blogs schrijft over een duurzame lifestyle. Samen met haar man Vincent gaat ze regelmatig (lang) op reis. Tijdens hun huwelijksreis hebben ze mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de wereld geïnterviewd over ‘geluk’ voor hun blog Nomadhappiness.com (check de prachtige plaatjes hier). Ze is dit najaar bevallen van een prachtig meisje Jolie Milou.

Leave a comment (3)