Ik ben toch zeker Sinterklaas niet?!

Fysiotherapie, zwangerschapsyoga, zwangerschapscursus, extra echo’s… al voordat je mini er is kan je behoorlijke (medische) kosten maken, maar wacht eens even eh wie betaalt dat?

Mijn lichaam, mijn kosten. Of toch niet? Natuurlijk split je de kosten voor je mini-me met je partner, maar wat als het aankomt op medische kosten die worden gemaakt dankzij je zwangerschap?

Lees ook

Ik had een prettige zwangerschap in principe, maar elke zwangerschap komt gewoon met zijn ongemakken. Het begon bij een flink zere rug, gecombineerd met geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie. De teller ging lopen…

Enkele maanden later was ik gestart met zwangerschapsyoga á € 17 per wekelijkse les en was ook de zwangerschapscursus gepland á € 300 voor zes lessen. De fysio betaalde ik ook wekelijks nog een schamele € 45. Het ging onbewust, want het is toch jouw lichaam en dus dacht ik in eerste instantie geen seconde erover na dat het misschien wel fijn was om die kosten te delen. Noem het naïef, maar ik vond het gewoon logisch.

Tot ik door mijn afschrijvingen zat te scrollen en dacht verdomd, ik ben toch zeker Sinterklaas niet? Ik ben niet de enige die een kindje verwacht! En toch moet ik lichamelijk en financieel ervoor afzien. No blame aan mijn vriend hoor, die had het helemaal niet door, al die kosten. Het gaat gewoon zo onbewust.

Vergis je dus niet, jouw lichaam betekent zeker niet alleen maar jouw kosten. Jullie verwachten samen een kindje, dus als daar extra medische kosten voor jou bij komen kijken dan is dat ook aan je partner om te ondersteunen. Maak vooraf eens een overzicht van verwachte kosten en houdt die tegen je gezamenlijke inkomsten/uitgaven aan. Weet je meteen waar het nodig is om bij te stellen! Ook handig, hier lees je hoe je kan besparen op je uitzet.

Hoe worden bij jullie de kosten verdeeld tijdens een zwangerschap?

 

Magali Schouten

Online editor bij WIJ à la Mama, megatrotse mama van Lukas (18 mnd) samen met papa Tim. Foodlover, kattenvrouwtje en creatieveling wonend in Amsterdam.

Reageer op dit bericht