‘Ik verlang terug naar die krijsende peuter op de winkelvloer’

Weet je nog, dat moment? Je buigt over de box en voor het eerst lacht ze bewust naar je. In je ooghoek welt een traan van geluk. Intens gelukkig kijk je naar haar. Je kunt ‘r wel opvreten …

Weet je nog, dat moment? Met uitgestrekte mollige babyhandjes kijkt hij je lachend aan. Over zijn lipjes komt een voorzichtig ‘Mam-ma’ en zijn oogjes stralen van trots. Je kunt ‘m wel opvreten …

Lees ook

Weet je nog, dat moment? Trots krijg je op Moederdag een tekening in je handen gedrukt. Een tekening van jou omringd door flubbertjes – die hartjes moeten voorstellen. Je wordt week van binnen en vol liefde kijken jullie elkaar aan. Je kunt ‘r wel opvreten..

Doe het! Nu het nog kan! Neem maar van mij aan, van moeder tot moeder; als ze klein zijn kun je ze wel opvreten, als ze groot zijn heb je spijt dat je het niet hebt gedaan. Want jij dacht dat je al heel wat had gezien met de terrible two’s? Dat je, nu je die fase eenmaal hebt overwonnen, alles aan kan?

Helaas! Wacht maar tot ze een jaar of 13 zijn. Echt waar, die terrible two’s zijn er niks bij. Sterker nog, je wenst ze terug, met liefde. Laat ze maar voor altijd ‘terrible’ zijn, please! Niet die puberteit! Want eigenlijk is de puberteit hetzelfde als de terrible two’s, maar dan in het kwadraat. En met kwadraat bedoel ik zowel de problemen als de reactie. Alles wat je zegt, denkt of voelt is Fout. En dat zal je merken ook. Kun je je er al wat bij voorstellen? Nee? Echt, houden zo. Geloof mij, je verlangt terug naar die krijsende peuter op de winkelvloer.

Maar gelukkig is ook dat tijdelijk en kan ik inmiddels uit ervaring voorzichtig zeggen: het is een fase. Het wordt beter, echt. Dus vergeet die zout, ketchup en mayonaise en neem gewoon een boterham, want als je ze nu opvreet mis je ook alle gezamenlijke filmavondjes, shopsessies en kookuurtjes. En echt, die wil je niet missen.

Deze blog is eerder verschenen op WIJ à la Mama.

Rianne Zeyrek

Mama van Amber (13), Dilay (8), Ferhat (4), Miran (2), Baran (1) en getrouwd met Serkan. Samen met haar man runt ze een pizzeria. Ze is net iets chaotischer, trager, slordiger dan de gemiddelde mama en er valt dan ook altijd iets te beleven in haar drukke, maar gezellige gezin.

Leave a comment (2)