Ik vind opvoeden maar moeilijk, jij? #Evelinn

Ik ga het maar gewoon meteen hardop zeggen: Ik vind opvoeden maar moeilijk! Ik houd zielsveel van mijn dochter en gun haar de wereld. Maar oh … soms zorgt ze voor zoveel peuterterreur en dan is ze ook nog compleet Oost-Indisch doof ook.

Luisteren is niet haar sterkste punt … Ik probeer dat bespreekbaar te maken bij andere ouders met oudere kinderen. Dan vraag ik hoe zij dat deden en krijg ik als antwoord: ‘Ach ze is nog zo jong dat luisteren dat komt wel’ of  ‘Ze begrijpt je nog niet’. Daar ben ik het mee eens, want wat is nou twee jaar, in vergelijking met een mensenleven? Ze heeft nog zo veel te leren en te ontdekken!

Lees ook

Soms denk ik ook dat de andere moeders vergeten zijn hoe moeilijk deze leeftijd is. Ik heb het gevoel dat ik vooral mijn kind in leven probeer te houden! Als ze voor de zoveelste keer beslist dat ze toch wel alleen de trap af kan rennen … met haar ogen dicht.

Als ik de magische woorden ‘kom hier’ gebruik, staat dat voor Mylène gelijk aan wegrennen zonder om te kijken. Bij de speeltuin vlak bij ons huis heb je aan beide kanten van de speeltuin een redelijk drukke weg (eigenlijk een rustige weg, maar de buurtbewoners rijden als gekken). Als we in de speeltuin zijn en ik roep dat ze moet meekomen, is ze zo snel als het licht en vliegt ze richting deze weg.

Hoewel ik het vol rust en kalmte probeer uit te leggen … of vol paniek roep dat ze moet stoppen, voel ik me zo weer tien jaar ouder en slaat mijn hart een paar slagen over.

Als ze iets doet wat niet mag en ik dat haar probeer uit te leggen, lacht ze me meestal keihard uit. Ze gaat vrolijk door. Straf geven zoals op een stoel zitten werkt niet, wat ze wel best vindt. Ze wacht rustig om vervolgens weer verder te gaan waar ze mee bezig was. Ik probeer haar af te leiden door iets anders te doen, maar ze heeft maar één focus, doen wat ze deed voordat ze straf kreeg.

Dit zijn de momenten waarop ik mij een waardeloze moeder voel en mezelf afvraag of ik wel gemaakt ben voor het moederschap. Ik en mijn vrouw dromen van een tweede kind en willen daar volgend jaar mee gaan starten. Ik vraag mij vaak af of ik wel gemaakt ben voor het moederschap, aangezien ik al moeite heb met één kind. Een tweede kind erbij zal nog zwaarder worden en ik heb geen idee hoe ik dat ga doen …

Hoe heb jij de peutertijd van je kind ervaren en heb je tips deze vermoeide moeder en haar lastige peuter? 😉

Lees ook van Evelinn: ‘Laten we het kinderfeest aan de kinderen teruggeven’

Lees meer blogs van Evelinn

Evelinn van Oijen

Evelinn (33) is getrouwd met Stephanie en samen hebben ze een dochter Mylène van bijna 2 jaar. Ze zouden in de toekomst graag een broertje of zusje willen voor Mylène en zijn daarom op zoek naar een geschikte donor om hun gezin compleet te maken. Naast mama is Evelinn Hypnobirth docente en Doula in opleiding. Haar favoriete hobby: lekker uitgebreid koken.

Reageer op dit bericht