Ik wil ook weleens gewoon ‘mezelf’ zijn!

Het lijkt erop dat als je moeder bent je, je alleen nog maar bezig mag houden met dingen die gaan over het ouderschap en je kinderen. Als ik vertel op het werk dat ik een avondje naar de kroeg ga, dan krijg ik soms de raarste opmerkingen. Als blikken konden doden… Nou dan was ik er al niet meer geweest, meerdere malen… Waarom is het toch zo vreemd om ook een leven te hebben naast je kinderen?

Vrijdagavond en ik zit lekker aan de wijn met een vriendin. Hapje, drankje, en we hebben het eens niet over kinderen. Gewoon gespreksonderwerpen waar het woord kind niet of nauwelijks in voorkomt. Niet omdat we niet van ze houden, integendeel. Maar wel omdat we het een keer ergens anders over willen hebben dan over het dagelijkse draaien van ons gezin. Hoeveel keer de jongste eet en drinkt per dag? Boeiend! Daar kun je het heel de dag over hebben als je wilt, maar nu is het even ‘mama-tijd’, tijd voor mezelf. Gewoon praten over nutteloze dingen; kleding, lekker eten, drinken, mannen en hobby’s. Ik verlang er soms zo naar!

Lees ook

Maar het lijkt wel alsof dat heel gek is. Alsof het niet klopt dat ik soms ook weleens niet over de kinderen wil praten, gewoon eens even mezelf wil zijn en doen waar ik zin in heb op dat moment. Nee, als we uitspreken dat we weleens meer behoefte hebben ‘mama-tijd’ dan ben je een ontaarde moeder. Waarom begin je aan kinderen als je tijd voor jezelf wilt? En hoe onverantwoordelijk ben je als je weleens een wijntje teveel neemt. Ik ben zo allergisch voor deze bekrompen gedachten, ik krijg er jeuk van. Ga alsjeblieft ergens anders je ‘perfecte-opvoeding-gezwets’ vertolken. Maar niet bij mij, naast mama ben ik namelijk ook gewoon Kim. Ik vind het heerlijk om te werken, een wijntje te doen met vriendinnen, te sporten en te shoppen. En ja, dat doe ik allemaal weleens zonder kinderen.

Gevaarlijk altijd om zo’n blog te schrijven, allerlei soorten meningen. De één is het totaal met mij eens, de ander vindt mij inderdaad de meest ontaarde moeder op de wereld. Al die meningen, ik heb geleerd mij er niets van aan te trekken. Mij niet te laten kwetsen door andere moeders die iets moeten vinden van mijn opvoeding en leven. Misschien moeten we dat allemaal eens proberen of onze mening voor ons houden. “Hé lieve mama! Kijk eens in de spiegel. Je doet het geweldig!”. Ook als je weleens behoefte hebt aan tijd voor jezelf.

Lees ook: ‘Help! I need more me-time

 

Kim de Wit

Kim (25 jaar) mama van Noa (3) en Maes (0) werkt als Technisch Projectvoorbereider en houdt van een dansje & drankje met haar vriendinnen. Daarnaast probeert ze oneindig veel leuke dingen met haar dochter Noa te doen.

Leave a comment (2)