Is Toddlers & Tiara’s kindermishandeling?

Ik geef het toe. Ik kan uren bankhangen en geestdodende televisie kijken. Zelfs als ik totaal iets anders aan het doen ben en de jongens liggen op bed, dan zet ik toch nog de televisie aan omdat ik het geroezemoes op de achtergrond zo gezellig vind.

Nu stond er een show op waarvan mijn nekharen overeind gingen staan. Een programma die mij direct deed inspireren er een blog aan te wijden. ‘Toddlers & Tiara’s’ heet het. Jonge meisjes worden gevolgd in hun race om een schoonheidswedstrijd te winnen. Je leest het goed een schoonheidswedstrijd.

Lees ook

Voordat de peutertjes mee mogen doen aan het spektakel moeten ze een routine geoefend hebben. Hun over-fanatieke moeders studeren met hen een stukje in waarna het kind dit op het podium moet uitvoeren. Alle kindjes zetten dezelfde stapjes en nemen dezelfde poses aan. Er is niks spontaans aan. Door een jury worden de kinderen beoordeeld op schoonheid, karakter en kostuums.

Alles aan dit programma is zo fout in mijn ogen dat ik bijna in staat ben om de producer aan te schrijven. Het gaat hier om kinderen die beoordeeld worden op (met name) hun uiterlijk. Meisjes vanaf de jonge leeftijd van twee jaar krijgen zware make up op, nepwimpers, haar extensions en gebitsprotheses. Want god forbid, als je geen beautiful smile hebt omdat je 6 bent en aan het wisselen bent, dan kun je niet winnen.

De moeders vragen extreme dingen van hun kinderen. Lang stilzitten voor de make up. Routines oefenen en onthouden. Bovendien komt er nog de druk bij dat de kindjes moeten presteren, hun best moeten doen. Als het dan mis gaat dan is moeder openlijk teleurgesteld. In de aflevering die aanstond was er een meisje met prachtige rode haren en bruine ogen. Die combinatie is ‘not perfect’ volgens de jury. Dus wat deden ze. Het meisje moest groen gekleurde lenzen in. Omdat ze aan het wisselen was moest ze ook nog een tandprothese in.

Dit neigt toch naar kindermishandeling? Deze kinderen worden in hun zelfbeeld aangetast. Ze zijn niet mooi en goed genoeg zoals ze zijn. Misselijk word ik ervan. Schoonheidswedstrijden voor volwassen daar heb ik niets op tegen. Deze dames kiezen er zelf voor om op een dergelijke wijze beoordeeld te worden, kinderen niet.

Voor de eensgezinden: de film ‘Little Miss Sunshine’ neemt dit soort schoonheidswedstrijden op de hak. En is bovendien een ware aanrader om je filmavondje aan te wijden.

Nina Akerboom

Nina (30) is moeder van Abel (4) en Vince (2) en in verwachting van haar derde. De oprichter van ninaneeltje.blogspot.nl is twee dagen per week peuterleidster op een holistisch kinderdagverblijf. Echtgenoot Kees speelt professioneel basketbal en daardoor ziet hun leven er net even anders uit dan normaal. In dit mannengezin is geen dag hetzelfde.

Leave a comment (1)