Jaloers bij een tweede …  ‘Mama is van mij!’

Zwanger van een tweede, ontzettend leuk! Gefeliciteerd en geniet natuurlijk van die mooie tijd die er aan komt. Standaard woorden die je te horen krijgt als je zwanger bent van de tweede of derde en ga zo maar door. En natuurlijk is het geweldig om weer zwanger te zijn, om de liefde te delen & dat straks te mogen doen over meer kinderen. Maar wat als jou kind het helemaal niet leuk vind om grote broer of zus te worden? En wat als hij of zij de baby helemaal niet leuk vind?

Wat te doen om jou kind zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van de tweede? En wat als die tweede er al is en je kind er niet naar omkijkt, of de baby liever aan de vuilnisman meegeeft.. Dilemma’s waar sommige ouders tegen aan lopen en het is ook helemaal niet zo gek. Twee jaar of misschien wel langer is je kind alleen geweest. Alle aandacht ging en gaat uit naar jullie eerste kindje. En ineens moet die aandacht verdeeld worden omdat er een nieuwe baby komt. Vaak gaat dat goed en zijn de kinderen helemaal weg van hun nieuwe broertje of zusje, maar vaak gebeurt het ook dat ze er enorm aan moeten wennen en dat kan best eens een tijdje duren.

Lees ook

Maar hoe bereid je, je kind voor op de komst van de baby? Lastig om te zeggen wat nu echt de beste manier is, bij sommige kinderen zullen alle goed bedoelde tips heel goed werken, bij andere juist averechts. Toch zijn er wel goede handvaten te vinden om je kindje voor te bereiden.

#1 Betrek je kind bij de zwangerschap
Maar doe dit niet te snel en teveel. Vooral bij jonge kinderen is het moeilijk te begrijpen dat er een baby in mama’s buik zit als ze dit niet zien, het is niet tastbaar. Pas als je buik groter wordt, gaan ze er vaak meer naar vragen en aan zitten. Te vroeg vertellen dat er een broertje of zusje komt kan dus averechts werken.

#2 Nieuwe spullen kopen voor de baby
Probeer dit op zo’n manier te doen dat je kindje niet jaloers wordt. Er moeten natuurlijk meubels gekocht worden en kleertjes, geef je kindje ook een kleinigheidje als deze spullen binnenkomen. Of knap zijn of haar kamer ook op als de babykamer wordt verbouwd. Het ledikantje naar de baby? Dan is je peuter dus groot genoeg voor een groot bed, zeg  dit dan ook tegen hem of haar. Het ledikantje moet niet weg omdat de baby komt, maar omdat hij of zij groot genoeg is om in een peuterbed te slapen. Het ledikantje een tijdje wegzetten en pas later weer tevoorschijn halen kan ook goed werken.

#3 De routine wijzigen
Als de baby er is veranderd er veel, ook voor de ouders. De routine waar ze nu in zitten moet ineens gewijzigd worden. Probeer de aandacht echt zo goed mogelijk te verdelen en dit ook mee te geven aan de kraamvisite, een cadeautje voor de baby, maar ook een kleinigheidje voor de grote zus of broer. Koop desnoods zelf wat kleine cadeautjes om te geven als er visite komt. In de eerste weken is  het handig als papa (als mama zich nog niet helemaal goed voelt) wat leuke dingen met jullie eerste kindje gaat doen, zo is de aandacht goed verdeeld en voelen ze zich niet direct achtergesteld.

#4 Betrek je kind bij de baby
Handdoekje klaarleggen als de baby in bad gaat, het flesje brengen naar mama, helpen kleertjes uitkiezen voor de baby & hem samen op bed leggen …

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips en tricks om je kindje te laten wennen aan de nieuwe baby. En het kan ook zomaar zijn dat het allemaal niet helpt. Dat je peuter die zindelijk is ineens weer in zijn broek gaat plassen, of een kind dat net loopt alleen nog maar wil kruipen. Frustrerend, maar op dat moment de enige manier voor je kind om zich te uiten, ook al is dit negatieve aandacht. Geef je kind wat extra aandacht en straf het niet direct als hij of zij zich vreemd gaat gedragen. Het wennen kan even duren, maar het lost zich meestal vanzelf weer op.

Hoe zeggen ze dat ook alweer? Het is maar een fase… Vergeet vooral niet te genieten van de rijkdom die je hebt als je gezegend mag zijn met het krijgen van een tweede kind.

Kim de Wit

Kim (25 jaar) mama van Noa (3) en Maes (0) werkt als Technisch Projectvoorbereider en houdt van een dansje & drankje met haar vriendinnen. Daarnaast probeert ze oneindig veel leuke dingen met haar dochter Noa te doen.

Reageer op dit bericht