Je baby buiten laten slapen? Ja!

Het is een trend op de kinderopvang. Kinderen buiten laten slapen in een speciaal buitenbed. Zoals vaker bij opvoedzaken zijn de meningen hierover verdeeld. Want waarom zou je een kind buiten in een ‘konijnenhok’ laten slapen? Dat is toch iets wat ze alleen in arme landen doen waar ze geen slaapkamers hebben? Mijn partner en ik hebben geen moment getwijfeld en inmiddels heeft mijn dochter al heel wat uren in de buitenlucht geslapen.

Editie NL heeft onlangs uitgezocht hoe gezond dit fenomeen nu echt is. Volgens slaapdeskundigen kan het geen kwaad als kinderen buiten slapen, zolang ze maar warm genoeg blijven. De kans op een griepje zou zelfs kleiner zijn als kinderen buiten slapen. Binnen, met alle kinderen op elkaar, is de kans op griep vele malen groter. Begrijpelijk. Het kinderdagverblijf is een bron van bacteriën.

Lees ook

Zo’n 3 jaar geleden werden bij ons de buitenbedden geïntroduceerd. Omdat mijn dochter op een agrarisch kinderdagverblijf zat, voelde dit voor ons helemaal niet vreemd. De visie die daar geldt over het zoveel mogelijk buiten leven, past precies bij deze nieuwe manier van slapen. Wij hebben als ouders dus ook al snel toestemming gegeven voor het slapen in deze ‘konijnenhokken’. De eerste terugkoppeling die wij kregen was dat onze kleine prima had geslapen. Niets geks. Heel fijn dus!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik over het buiten slapen in de winter sceptisch ben, want waarom zou je kindje buiten moeten slapen in de kou als het binnen lekker warm is? Begrijpelijk is dat frisse lucht gezonder is, maar ik snap nog niet helemaal waarom de kinderen ook met -5 buiten moeten slapen. Hiervoor hebben wij geen toestemming gegeven. Slapen met een skipak, een kruik en nog eens een slaapzak vind ik de overtreffende trap van dit idee.

Of we deze manier van slapen nu helemaal gaan introduceren dat betwijfel ik. Om de kinderen nu thuis ook buiten te laten slapen gaat mij persoonlijk wat ver. Maar zolang de kinderen prima slapen in de buitenbedden zie ik niet in waarom we hier geen toestemming voor moeten geven.

Hoe zit dit bij jullie? Slapen jullie kinderen ook (weleens) in buitenbedjes?

 

Kim de Wit

Kim (25 jaar) mama van Noa (3) en Maes (0) werkt als Technisch Projectvoorbereider en houdt van een dansje & drankje met haar vriendinnen. Daarnaast probeert ze oneindig veel leuke dingen met haar dochter Noa te doen.

Leave a comment (3)