Je baby kleden in de koude maanden? Let op de TOG-waarde!

De TOG-waarde is een handige leidraad om te checken of je je baby te koud of te warm aankleed. Nu de kamertemperatuur van mijn zoontje op zijn kamertje lager en lager wordt en ik af en toe weer de auto sta te krabben (het lijkt wel winter) leek het mij  een goed idee om de TOG-waarde index er weer eens bij te pakken…

De TOG-waarde is een index tegen warmtestuwing. Producten zoals dekens, babyslaapzakken, trappelzakken en inbakerdoeken krijgen deze TOG-waarde mee. Het geeft aan wat de warmteweerstand en isolatie is van het product. Je vindt de TOG-waarde in het labeltje van bijvoorbeeld het slaapzakje dat je koopt.

Veilige TOG-waarden voor een baby, gemeten bij kamertemperatuur, liggen tussen 0 en 4,0. Een waarde boven 4,0 kan een verhoogd risico op warmtestuwing geven. En uiteindelijk dus ook een mogelijk hoger risico op wiegendood. Aan de hand van onderstaande tabel kun je zien hoe je je kind bij de verschillende kamertemperaturen moet aankleden.

Ideaal dus deze tabel! Zeker als je net zoals ik regelmatig twijfelt over dat ene rompertje in combinatie met die ene slaapzak. Het enige dat je niet moet vergeten is dat er altijd omstandigheden kunnen zijn waardoor je moet afwijken van deze tabel. Bijvoorbeeld als je kindje koorts heeft is het beter om hem of haar niet te warm te kleden.

Het belangrijkst is om je kind goed in de gaten te houden en altijd te blijven checken op eventuele warmtestuwing. Je kunt dit controleren door de achterkant van het nekje te voelen met de rug van je hand. Is het nekje koud? Trek een extra laagje aan. Transpireert je baby? Trek dan een laagje uit.  Precies er tussen in? Dan is het goed.

Lees ook eens: ‘Je baby buiten laten slapen? Ja!

Inge Oliemans

Inge (28) woont samen met vriend Emiel en is mama van zoon Freek (1) en harige labradorzoon Choco (3). In augustus verwacht ze een broertje of zusje voor haar zoontje Freek. Op YouTube en Instagram kun je haar vinden als Inge Oliemans.

Reageer op dit bericht