Avonturen met een luchtje en je kind leren zindelijk te worden

Het is vandaag Nationale Poepdag. Als prikkelbare darm expert (dat mag ik mezelf wel noemen na bijna 20 jaar persoonlijke ervaring met deze aandoening) draait bij mij soms bijna alles om de drol. Het is zelfs heel lang echt een ‘ding’ geweest. In tegenstelling tot de kinderen, voor hen is poepen soms gewoon een feestje, vooral als ze nog heel klein zijn. Hen leren zindelijk te worden gaat in fases en dat heeft tot nu toe de nodige avonturen met zich mee gebracht. 😉 

Ik kan mij nog heel goed het uit de hand gelopen feestje herinneren in een tuincentrum. Toen ik de kleine uit het zitje haalde bleek zijn broek helemaal doorweekt van de poep. Bewapent met een berg doekjes, luierzakjes en schone kleertjes begaf ik mij vol goede moed met de ondergescheten uk naar de wc’s. De luier zat zó vol dat ik bij het uittrekken de kleine helemaal ondersmeerde (GETVER). Natuurlijk begon meneer vrolijk te trappelen waardoor alles, inclusief ikzelf, onder kwam te zitten. Een half uur poetsen, van zowel kinds als mijzelf en de verschoonruimte, was het gevolg. En stinken dat het deed!

Lees ook

Inmiddels is hij twee jaar en wordt het al een heus privé momentje. Eerst trekt hij zich terug, meestal achter de eettafel en wordt hij verdacht stil. Wanneer ik kom kijken wat hij aan het doen is duikt hij weg en gebaart dat ik weg moet gaan. Ik mag hem niet eens aankijken! Totdat de aroma’s de bank bereiken en meneer met een big smile achter de tafel vandaan komt. Dan is het tijd om het verschoongevecht aan te gaan. Want het is natuurlijk niet leuk als je afstand moet doen van de warme plak onder je billen.

Ik ben heel benieuwd hoe het straks gaat met zindelijk worden. Mijn oudste wilde heel lang niet op de wc poepen. Hij was volledig zindelijk, zelfs de nachten gingen zonder luier. Maar als de knul moest poepen ging de luier erom anders ging het gewoon niet. Ik heb allerlei tips en trics uitgeprobeerd. Maar na veel gepraat ging uiteindelijk de knop om vlak voordat hij naar school ging. Heel fijn!

Maar dan krijg je nog het afveeg-dilemma. Want als ze naar school gaan, moeten ze ook dat zelf gaan doen. Tip, geen witte onderbroeken voor minimaal de eerstkomende 5 jaar … 😉

Lees meer over zindelijk worden op WIJ.nl.

Fiona van der Laan

Fiona is moeder van Mike (7) en Kevin (1). Al 20 jaar samen met high school sweetheart Johan, wat dit jaar uitgebreid is gevierd met een sprookjes huwelijk! Heeft een uitdagende en zeer leuke baan als leidinggevende op een pathologisch laboratorium. En is vooral op zoek naar een goede balans tussen werk en gezin, afwisselend met af en toe een stukje schrijven ter ontspanning.

Reageer op dit bericht