Mama in de klas vs mama thuis

Mijn man zegt al zolang ik me kan herinneren, tegen me dat ik moet gaan schrijven. Maar waarover dan? Want creatief schrijven heb ik eigenlijk nog nooit gedaan. Schrijven voor een studie dan juist weer wel. Met of zonder kinderen, ondertussen heb ik wat ‘af’gestudeerd. Met studiegenootjes om tafel, maak ik tijd voor. Hen geholpen, dan weer fijn naar huis.

Naast al dat studeren, sta ik met plezier voor de klas en fungeer ik als coach op verschillende fronten. Wil je wat aan me kwijt? Zoek me op na school, ik los het op en ga naar huis. ‘s Middags ben ik soms te vinden op een kleine locatie vlakbij huis voor huiswerkbegeleiding. Spaans overhoor ik zo. De stelling van Pythagoras neem ik ook met gemak door. Ik help wat leerlingen, gooi er nog wat grappen tegenaan en ga naar huis. Tante zijn, ook zoiets. Want wat is dat leuk. Naar de kinderboerderij alleen al is een feest met de kleine van mijn jongere zus. Ik neem haar mee, breng haar terug en ga naar huis.

Lees ook

Maar dan, je eigen kinderen. Thuis. Wat is dat een ander verhaal zeg. Als fervent perfectionist, want ja dat ben ik, vind ik het maar lastig, mijn eigen kinderen thuis. Met hen om/op/aan/onder/naast tafel en helpen, hmm. En waarom kan ik in mijn klaslokaal dan toch de boel de boel laten, maar begin ik als ik het huis binnen stap al te schreeuwen als ik een kruimel op de grond zie liggen?

Hoe kan het dat ik de beste grappen uit mijn mouw schud in de namiddag, terwijl ik als ik vrij ben niet te genieten ben rond die tijd? En hoe zij het zo dat ik het leuk vind om in de poep rond te stampen van geitjes en schaapjes met mijn schattige nichtje, terwijl ik er het liefst met mijn eigen kinderen niet naar toe ga? Ja, dat zet je (lees: mij) aan het denken … Is het omdat het ‘eigen’ is?

Uit onderzoek blijkt dat kinderen zich maar liefst 800 procent erger gedragen als hun moeder in de buurt is. Bestaat er dan zoiets als: moeders zijn 1000 maal erger als ze bij hun eigen kinderen in de buurt zijn? Ik denk het wel.

Of misschien wil ik het wel daarop houden om het makkelijker en beter voor mezelf te maken. Ik neem me wel voor om ze weer eens mee te nemen naar de kinderboerderij, anders klinkt het allemaal zo negatief hè? En DAT ben ik dan juist van nature weer helemaal niet.

Deze blog is geschreven door Christine. 

Wil jij ook een bijzonder verhaal of hersenspinsel met ons en andere moeders (to be) delen? Stuur je gastblog (ongeveer 500-800 woorden) naar redactie@wij.nl o.v.v. Gastblog en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op onze site!

Leave a comment (2)