Je kind leren omgaan met geld doe je zo!

Hoe leer je je kind met geld omgaan in deze wereld waar mobiel betalen en contactloos pinnen domineren? Uit cijfers van de Junior Monitor 2018, dat maandag werd gepubliceerd, blijkt dat cash geld geven aan je kind nog steeds hard nodig is om over de waarde van geld te leren.

We lezen op RTL Nieuws dat (volgens Gabriëlla Bettonville van het Nibud) het belangrijk is jonge kinderen eerst met contant geld leren omgaan voordat ze een bankrekening krijgen. “Voor kinderen van 6 of 7 jaar oud is dat heel nuttig. Als je ze cash zakgeld geeft, zien ze de hoeveelheid geld in hun spaarpot langzaam groeien. Daarnaast leren ze dat op ook echt op is. Digitaal geld geven we veel makkelijker uit”, aldus Gabriëlla.

Lees ook

Uit de Junior Monitor blijkt ook dat contant betalen nog steeds de meest gebruikte betaalmethode onder kinderen is. Ongeveer een vijfde van alle kinderen betaalt weleens iets met zijn of haar bankpas, en 3 procent van de kinderen betaalt soms iets via internetbankieren.

“Daarnaast zien kinderen bij het pinnen geen verschil tussen een bedrag van 500 euro of een bedrag van 2 euro. Een pintransactie blijft voor kids hetzelfde, of iets nou heel duur of juist heel goedkoop is. “Door ze met contant geld dingen te laten kopen, leer je ze die waarde wel”, zegt zakgeldexpert van Annelou van Noort tegen de nieuwssite.

Maar wanneer introduceer je het pinnen dan vragen wij ons af? Volgens van Noort is de middelbare school een goed moment om ze een eigen bankrekening en pinpas te geven. Als ouder houd je de controle over de cashflow van je kind. Je kunt bij de meeste banken een betaallimiet instellen en gemakkelijk meekijken. Handig en wel zo verstandig! 😉

Belangrijk: kids moeten aan digitaal geld wennen. Volgens Gabriëlla van het Nibud is het heel goed om met ze achter de computer te kruipen en gewoon de do’s en don’ts te laten zien.  Leer je kids wat prijzen vergelijken is, na te denken (een nachtje te slapen) en waar ze op moeten letten als het om betrouwbare webshops gaat. Een open houding werkt en hier hebben ze veel aan. Bang dat ze nodeloos gaan shoppen? Vergeet niet: jij hebt nog altijd de regie over hun geldstromen.

Hoe leer jij je kind om te gaan met geld? Vertel en deel je tips met andere moeders!

 

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht