Je kinderen social media free laten opgroeien?

Vanuit Engeland dook er afgelopen maand een filmpje op dat meteen viral ging. De 15-jarige Kayleigh leert een man kennen via Facebook en wordt vervolgens vermoord en verkracht. De politie hoopt door middel van dit filmpje ouders en kinderen te waarschuwen voor de gevaren van social media. Iets waar ik nog lang niet mee bezig was voor mijn kinderen, maar wat toch een hele beerput opentrekt.

Mijn kleine dreumes en peuter zitten nog lang niet in de doelgroep van dit filmpje, maar toch moet ik er nu al iets mee doen. Natuurlijk ken ik de gevaren van het internet, ik ben de eerste generatie die er halverwege mee opgegroeid is. Ik stam nog uit de tijd dat geen enkele ouder of leerkracht je ergens voor kon waarschuwen, want wij wisten als jeugd veel meer af van de digitale wereld dan zij. Eigenlijk is dat nog steeds zo. Waar mijn kennis zo’n beetje is blijven hangen bij Facebook en Instagram, merk ik dat de jongere generatie alweer met hele andere dingen bezig is waar ik geen verstand van heb. Logisch ook, ik zit immers niet meer in het datingwereldje en als getrouwde moeder van twee kinderen die een huishouden te runnen heeft, heb ik er ook niet meer zoveel tijd voor om up-to-date te blijven.

Lees ook

Ik schrik dan ook om te horen van een leerkracht uit het basisonderwijs, dat het aantal (pogingen tot) zelfdodingen onder basisschoolleerlingen nog nooit zo hoog was als het afgelopen jaar. Reden: de grote druk die er op basisschoolkinderen ligt door social media. Daarnaast stond in de krant dat verkrachters steeds jonger zijn; al als ze 12, 13 jaar oud zijn slaan ze toe. Kinderen worden vaak gelokt door het gebruik van social media. Mijn naïeve reactie; “mijn kinderen krijgen gewoon geen mobieltje tot de middelbare school”, wordt meteen onderuit gehaald. “Ja, dan worden ze juist gepest omdat ze als enige geen mobieltje hebben”.

Misschien stam ik toch meer uit het stenen tijdperk dan ik dacht hoor, maar waarom heeft een kind van 4 – 12 jaar oud überhaupt een mobieltje nodig? Ze worden naar school gebracht en weer opgehaald, iedereen die ze kennen wonen in de buurt en onder schooltijd mag ik toch hopen dat ze met andere dingen bezig zijn dan met hun mobieltje. “Alles gaat tegenwoordig via de app”, krijg ik ook nog te horen. Huiswerk, afspraken, extra info… alles gaat via een groepsapp van de klas. Kortom, je hebt geen keuze. Je doet mee met de mobiele club, of je ligt eruit. Jouw kind zonder mobieltje? Die maakt bij voorbaat al geen kans.

Lekker is dat. Mijn zoontje gaat over een paar maanden voor het eerst naar de basisschool en hij hoeft van mij echt niet helemaal “social media free” op te groeien, maar ik was niet van plan om hem een mobieltje te geven. Helemaal niet na de berichten die ik gehoord heb over online kinderlokkers, zelfdodingen door sociale druk en absurd jonge verkrachters die nog jongere kinderen online naar zich toe lokken. Belangrijke info van school kan gewoon op een briefje mee naar huis, geheime berichtjes mogen ze op spiekbriefjes aan elkaar doorgeven in de klas en pestgedrag moet gewoon keihard worden aangepakt door de scholen zelf. Laat kinderen toch gewoon nog lekker even kind zijn, of is dat ook veranderd in de afgelopen dertig jaar?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (6) en Finn Frederick (3), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (3)