Je snapt er ook helemaal niets van, mam!

Jullie volwassenen snappen er helemaal niks van. Jullie proberen ons van alles te leren, terwijl je de belangrijkste dingen vergeet. Geeft niks, dat krijg je als je ouder wordt. Maar jullie willen altijd zo graag dat we luisteren, terwijl het leven een stuk leuker zou zijn als jullie soms ook eens naar ons zouden luisteren …

#1. Leeftijd zegt niets over wijsheid
Ja, ik weet dat jij 30 bent en ik 5, maar als ik vind dat broccoli ongezond is, dan is dat zo. Hoe kan iets dat zo smerig smaakt in vredesnaam goed zijn voor je? Groot en sterk, zeg je? Dat word ik ook wel van een krentenbol. Einde discussie.

Lees ook

#2. Sta eens wat vaker stil bij de wonderen die voor jou gewoon zijn
Dat doe je vast niet vaak genoeg (meer). Vliegtuigen bijvoorbeeld. Die zijn toch echt fantastisch? Ik bedoel, hoe vaak bedenk jij je dat het bijna onmogelijk is dat zo’n gigantisch, loodzwaar, metalen vliegtuig zomaar de lucht in gaat? Behalve wanneer je vliegangst toeslaat tijdens de take-off, natuurlijk.

#3. Kunst zit in kleine dingen
Om kunstenaar te worden heb je echt geen dure verfspullen nodig. Sterker nog: de hele wereld is jouw canvas! Grijp je viltstiften en zet je ziel om in kleur. Op je handen, je kleren, de vloer en het behang. Of ga voor wat uitdagender materiaal, zoals sudocrème of de superdure waterproof mascara van mama. Leef je uit!

#4. Duurder is niet altijd beter
Als we er iets van begrepen, zouden we ons gek lachen om de prijzen van speelgoed. € 30 euro voor een doos Duplo, € 20 voor een Barbie, € 50 voor een racebaan … En dat terwijl we net zo fijn spelen met een bak water of de aarde in de plantenpot. Papa en mama moesten eens weten…

#5. Het leven is te mooi (om te slapen)
Zes uur is een prima tijd om wakker te worden. Voor sommige dagen is het zelfs wat aan de late kant. Er is namelijk zoveel te doen op een dag! Auto’s over de grond verspreiden, de kast uitpakken, in de plassen stampen, mama’s tas doorzoeken, kruimels tellen, rondjes rennen om de tafel, voorgelezen worden … De wereld is mooi en we zijn nog lang niet moe!

#6. Leef in het moment
Waarom moet toch altijd alles gehaast? Dat is toch helemaal niet nodig? Aan laatkomen ga je echt niet dood, en door al dat gestress zie je de schoonheid van het leven niet. Het strikje op je onderbroek bijvoorbeeld, of dat pluisje aan de muur. Of het allermooist: op het moment dat je de deur uit had moeten rennen, nog even rustig poepen.

Zie je? Zo kan het ook. Het leven is echt niet zo moeilijk, hoor. Het is maar net hoe je het bekijkt.

Deze blog is eerder verschenen op WIJ à la Mama.

Lees ook: ‘Ode peuter aan mijn eigenwijze peuter’

Eline

Eline is moeder van Amélie (5) en Julian (2) en oprichter van luiemama.nl. Luie Mama gelooft niet in perfecte kinderen, en ook niet in perfecte ouders. Luie Mama weet het beter, maar lang niet alles. Luie Mama dweilt niet met de kraan open. Ze dweilt sowieso eigenlijk wat te weinig. Luie Mama is naast moeder ook nog vrouw, vriendin, mens. Ze zoekt balans.

Leave a comment (2)