Kerst met je dreumes #Sharon

Nu het stof van de wervelwind genaamd Sinterklaas weer is neergedaald, staat de volgende vrolijke baardmans voor de deur: de kerstman! Voor sommige een regelrechte nachtmerrie en voor anderen juist ‘the most wonderfull time of the year’.

Ik behoor tot de laatste categorie. Al op 6 december staat mijn kerstboom lieftallig te pronken in mijn woonkamer. Ik geniet van de irritante kerstliedjes op de radio en trek mezelf door elke foute kerstfilm (ja ook de klassiekers!). We hebben al op de ijsbaan gestaan en warme chocolademelk gedronken bij een vuurkorf.

Lees ook

Vorig jaar was Marlie nog te klein om de kerst mee te maken, maar dit jaar is het begin van de bewustwording daar. De kerstboom heeft een magische aantrekkingskracht en ik vraag me even af wie er nu in de ‘nee-fase’ zit. Van het kopen van onbreekbare kerstdecoratie tot de indeling van de kerstdagen, ik heb aan alles gedacht. Want kerst met een dreumes (of kinderen in het algemeen) vergt een andere aanpak dan ik gewend was.

Voordat ik mama werd vierde ik kerstavond met een groot buffet, ouders en lieftallige vrienden. De drank vloeide rijkelijk en we gingen door tot in de kleine uurtjes. De kerstdagen waren dan in te vullen waar ik zin in had. Heerlijk uitslapen, ergens een decadente brunch naar binnen schuiven en in de avond een drankje doen in de stad. Nu kies ik het anders en lijken de oude tradities alsof ze uit een ander leven komen.

Ik ga mijn dreumes bewust niet door een zes-gangen-diner trekken. Ik weet dat ze dat niet volhoudt en dat alle entertainment van de wereld dat niet gaat verbeteren. Op kerstavond gaan we traditiegetrouw uit eten met opa en oma om kwart over vijf. En de beide kerstdagen vieren we heerlijk thuis. Lekker eten, wandelen, dansen en knutselen met onze mini, want een blije ontspannen en wellicht wat vroege kerst voelt voor mij nu prettiger.

Fijner dan in een restaurant te zitten met een huilende dreumes bij de derde gang, wetend dat er nog drie gangen volgen … En dan de veroordelende blikken van kinderloze koppels en de oudere generatie.

Ieder zijn ding natuurlijk! En ieder kind is anders maar ik pas mij met liefde aan om de kerst voor iedereen leuk te maken!

Hoe vier jij de kerst met je kleine kind(eren)?

Lees ook van Sharon: ‘Als de intimiteit tussen papa en mama ver te zoeken is’

Meer blogs lezen van Sharon?

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Reageer op dit bericht