Kids zijn slimmer dan je denkt, die van mij kan ineens lezen! #Annette

“Mama, wil je ons voorlezen?” Als schrijver zijnde ben ik gek op boeken en dus ook op het voorlezen van verhaaltjes aan de jongens. Met Sean op mijn schoot, Jonah aan mijn linkerkant tegen me opgekruld en Finn die als een hyperactieve ninja gevechts moves uitprobeert in de slaapkamer, sla ik mijn lievelingsboek van vroeger open. Bij uil thuis. Terwijl ik een hap adem haal om te beginnen met het eerste verhaal, hoor ik Jonah met zijn zachte stemmetje naast mij zeggen: “Uil was thuis”.

Huh? Dat wilde ik net zeggen! Hoe weet jij hoe het verhaal begint, zo vaak hebben we dit boek nog niet gelezen. “Ja, mama, dat staat daar toch.” Ja, dat klopt. Het staat er echt. Maar sinds wanneer kan hij lezen?! Gruwelijk nieuwsgierig vraag ik hem voorzichtig: “En wat staat er in de volgende zin dan?” Zonder een moment te twijfelen leest hij de tweede, de derde en de vierde zin voor tot de hele bladzijde voorbij is. Ik ben met stomheid geslagen. HOEZO KUN JIJ LEZEN?! Wie ben jij? Wat heb je met mijn kind gedaan?! Trots en lachend kijkt hij me aan. “Dat heb ik zelf geleerd.”

Lees ook

Oke, volgens mij heb ik even wat gemist. Dus terwijl ik tot mijn ellebogen in de poepluiers zat en er elke nacht drie keer uit moest vanwege de nieuwe toevoeging aan ons gezin, is Jonah onder de radar door geglipt en heeft zichzelf leren lezen. Even voel ik me een soort van schuldig dat ik blijkbaar echt een tijdje wat minder oog voor de andere twee heb gehad. Eventjes maar, want als moeder kun je nou eenmaal niet alles, zeker niet wanneer je slaapdronken je dag doorkomt. “Nou, lees jij het hele verhaal maar aan ons voor dan als je dat leuk vindt.” En hop, daar gaat hij weer.

Wanneer ik hem vraag waarom en hoe hij zo goed heeft leren lezen, want hij zit pas in groep 2, haalt hij zijn schouders op. “Ik oefende wat letters met een vriendinnetje, zo gingen we samen leren lezen”, zegt hij alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “Dan kunnen we in groep 3 lekker rustig aan doen, want dan kunnen wij al lezen.” Hartstikke logisch natuurlijk.

En dan vervolgt hij: “Nou, lees jij mama dan maar voor, dan kan ik achterover zitten luisteren, want het is al heel lang geleden dat iemand mij eens een verhaaltje voorlas!”

Lees meer blogs van Annette

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (1)