Kinderen en poep, een fascinerende combinatie #Annette

Zindelijkheidstraining werkt dus echt niet hetzelfde voor alle kinderen! Terwijl de een gewoon zelf van de ene op de andere dag besloot ‘mama ikke groot, geen luier meer’ en sindsdien zelfs ’s nachts nooit een ongelukje heeft gehad, onderzoekt de ander hoe je creatief met poep kunt omgaan. Alles is daarbij interessant, behalve die drol in de wc deponeren.

Kun je ermee verven? Kun je erin stampen? Kun je het uit je onderbroek halen en het in de tuin gooien? Ja, ja en ja. Ontzettend veelzijdig en mateloos interessant zo’n drol. Terwijl ik met een hogedrukspuit probeer om de kiezelsteentjes in het cement schoon te spuiten, houd ik mijn zoontje met mijn andere hand vast.

Lees ook

“Ja, jij bent hierna aan de beurt”, zeg ik streng tegen hem terwijl hij poedeltjenaakt op en neer staat te springen om weg te komen. “Dan had je maar niet buiten moeten poepen, zo ga je niet naar binnen.” Buiten poepen is nog tot daar aan toe, maar er vervolgens met blote voeten in stampen is gewoon te smerig.

Ik had al wel vaker verhalen gehoord van andere ouders. Hoe kinderen poep uit hun onderbroek of luier haalden en het op de muur uitsmeerden of ermee gingen kleien of dat ze weigeren op de wc te poepen en het zolang ophouden tot ze met een steenklomp in hun darmen rondlopen. Tot nu toe waren wij blijkbaar enorm verwend met een kind dat zelf besloot zindelijk te zijn en altijd netjes doortrekt en handen wast. Wat een verschil!

“Alleen hondjes poepen buiten, jij bent een jongetje, geen hondje”, zeg ik nog een keer streng nadat ik hem helemaal schoon geboend heb. Hij kijkt me op zijn allercharmantst aan en zegt “oke mama”, maar ik weet dat de mysterie van poep voor hem gewoon te intrigerend is om het op de wc te doen en door te trekken zonder het bruine goedje eerst verder te onderzoeken.

Nadat hij een paar dagen achter elkaar netjes op de wc heeft gezeten, denk ik dat hij eindelijk over zijn poepfascinatie heen is. Alhoewel zelfs sommige volwassenen daar nooit overheen raken, maar zolang het niet buiten de wc pot ligt ben ik tevreden. Dat hij vervolgens in de tuin staat te plassen, omdat hij “de plantjes water wil geven”, zie ik maar even door de vingers voor deze keer. Twee stapjes naar voren, en eentje terug. We komen er wel!

Meer blogs lezen van Annette?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Reageer op dit bericht