Kinderfeestjes: als je kind nooit uitgenodigd wordt

Het was vorig jaar opeens in het nieuws. Kinderen die nooit uitgenodigd worden voor een kinderfeestje. Het raakte me toen al, maar nu nog veel meer. Want nu is het mijn eigen kind dat nooit eens op een verjaardag mag komen.

Het eerste jaar ging het nog goed. Vijf of zes keer mocht hij op een kinderfeestje van een klasgenootje komen. Trots als een pauw en met een zelf uitgezocht cadeautje ging hij de feestjes een voor een af. Toen het zijn beurt was om een kinderfeestje te geven, hebben we nog overwogen om gewoon de hele klas uit te nodigen, zodat niemand zich buitengesloten voelt.

Lees ook

Maar helaas zag ik het organisatorisch niet zitten, omdat mijn gezondheid even een klap kreeg. Het jaar erna heeft hij zelfs helemaal geen feestje gegeven, omdat we midden in een verhuizing zaten rondom zijn verjaardag.

En toen veranderde opeens alles. Het schooljaar erna bleven de uitnodigingen weg. Op school mogen de kaartjes niet meer in de klas worden uitgedeeld, om bedroefde gezichten te voorkomen, maar er wordt onderling toch wel over gesproken.

Vol enthousiasme staat er aan het einde van de schooldag een groepje klasgenoten bij elkaar, met cadeautjes in hun tassen, klaar om met elkaar naar een gezellig feestje te gaan. Het zijn inderdaad altijd dezelfde. Mijn kind laat zijn schouders hangen en kijkt me aan met het meest verslagen en niet-begrijpende gezicht. “Maar ik speel altijd met hen op school, waarom mag ik niet komen dan?”

We zijn nu halverwege het schooljaar en terwijl er al heel veel kinderfeestjes zijn geweest, is hij nog geen een keer uitgenodigd. Het erge is: hij rekent er al geeneens meer op. Het is normaal geworden om op het schoolplein te horen hoe leuk het bowlen de vorige dag was of wie de meeste pannenkoeken heeft gegeten.

Samen rijden we weer naar huis, waar hij het liefste op zijn kamer een boekje wil lezen. Mijn hart breekt bij het zien van zoveel verslagenheid, terwijl je pas zes jaar oud bent. Ik was vergeten hoe genadeloos hard de basisschooltijd kan zijn.

Geschreven door Sandra

Schrijf mee!
Wil jij ook een verhaal of hersenspinsel met ons en andere moeders (to be) delen? Stuur je gastblog (ongeveer 500-800 woorden)  naar redactie@wij.nl o.v.v. Gastblog en wie weet staat jouw verhaal binnenkort online.

Volg je WIJ al op Instagram?

Wil jij ook een bijzonder verhaal of hersenspinsel met ons en andere moeders (to be) delen? Stuur je gastblog (ongeveer 500-800 woorden) naar redactie@wij.nl o.v.v. Gastblog en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op onze site!

Leave a comment (4)