Kindergeklets: verbale diarree die nooit stopt #Annette

Kinderen kletsen de oren van je hoofd. Een veelgehoord cliché, maar waar. Wanneer ik ’s avonds in bed lig dan suizen mijn oren nog na van de vragen en de verhalen die ik op me afgevuurd heb gekregen die dag. En met kinderen van verschillende leeftijden, en andere karakters, moet je als moeder razendsnel kunnen switchen tussen onderwerpen. Best een uitdaging!

“Mama.” Ja Jonah? “Maar mama?” ja, Jonah? “Maar mama, ik wil niet ouder worden.” Oh, waarom dan niet? “Nou, dan krijg ik haar in mijn neus en dat wil ik niet.” Nou, dan beloof ik dat ik een neustrimmer voor je koop later. Van binnen lach ik om die heerlijke kinderlijke zorgen zoals haar in je neus. “Maar mama?” Ja, Jonah. “Maar ik wil altijd jong blijven.” Tja, dat willen heel veel mensen wel, maar dat kan niet. “Als ik alleen maar ouder kan worden elke dag, dan had ik beter niet geboren kunnen worden.”

Lees ook

Terwijl ik hem een dikke knuffel geef en uitleg dat het ook heel leuk is om groter te worden, komt zoon nummer twee voorbijgerend. “Mama?” Ja, Finn? Ik bereid me alvast voor op een andere serieuze levensvraag, nu ik toch zo lekker bezig ben. “Papa is een poop head”, en bulderend van het lachen rent hij weer weg.

Van hem hoef ik voorlopig geen diepzinnige vragen te verwachten, die viert echt dat hij drie jaar is. “Maar mama”, vraagt Jonah nog drie keer voordat hij zijn volgende vraag stelt. “Hoe kan de zon eigenlijk branden? Er is toch geen vuur in de ruimte?” Ja, daar vraag je me wat. Stel je vraag morgen maar aan de juf, vindt ze vast leuk. 😉

Peinzend loopt hij de woonkamer in, druk bezig om nieuwe vragen op me af te vuren over waar de eerste mens vandaan komt, waar hij later moet gaan wonen en of ik dan wel koffie kom drinken als hij “in Amersfoort op nummer 6 woont”.

Natuurlijk kom ik later bij jou kof… Finn, wat doe jij nu?! “Ikke sneeuw maken”, zegt Finn trots terug, terwijl hij met zijn handen vol yoghurt over de ramen smeert. “Jonah, ikke spook. Oehhh”, en hij rent achter zijn grote broer aan die op slag al zijn gepieker vergeet en het spelletje meespeelt.

Soms is een beetje yoghurt op het raam precies het antwoord dat je nodig hebt! 😉

Lees ook van Annette: ‘Als iedereen de naam van je kind verkeerd uitspreekt’

Meer blogs lezen van Annette?

Annette van den Berg

Annette (33) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (5) en Finn Frederick (2), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Reageer op dit bericht