Kleding overload: wat doe je er mee?

Tassen vol liggen in de berging, de kleine man is in sneltreinvaart door alle maten heen gegaan en nu ligt het daar, zielig, in een tas. Enerzijds denk ik: weg ermee, geef het aan iemand die het kan gebruiken! Anderzijds, heeft het zoveel emotionele waarde, hoe leuk als nummer 2 hetzelfde aankan?

Ik weet nog goed die eerste keer dat hij uit zijn maat 56 kleding was gegroeid, ik heb een traantje weg moeten pinken. Het gros heeft hij maar één keer aan gehad en was dus nog gloednieuw. Prima te gebruiken voor een tweede, tel daarbij de emotionele waarde bij op en je raadt het al: de gehele collectie verdween in een opbergbak.

Lees ook

Vervolgens passeerden we maatje 62, en 68 én 74. Inmiddels puilde de berging uit van tassen en bakken met kleding – dit kon écht niet meer. Met pijn in mijn hart ben ik hierdoorheen gaan, want dit is gewoon zonde. Zó heb ik het aangepakt:

#1. Keuzes maken – mooie pakjes blijven, rompers gaan!
Stap 1 is altijd: bewaar de mooie (dure) pakjes, de rest kan gaan. Broekjes, rompers, pyama’tjes. Die krijg/koop je toch gewoon straks nieuw, of van vriendinnen.

#2. Maak iemand dichtbij blij – misschien krijg je het nog terug
Voor elke vriendin die in verwachting raakt maak ik een tasje met wat rompers/shirtjes/truitjes die ik niet per se zelf wil bewaren, maar die ik wellicht ooit nog terug wil zien zij het op mijn eigen baby of die van een vriendin.

#3. Van ruilen komt huilen
Of niet! De outfitjes waar je wat minder waarde aan hecht kun je misschien wel kwijt op een kledingbeurs. Vang je er ook nog wat voor, geld of andere kleding. Win – win!

#4. Help iemand die het kan gebruiken
Er zijn genoeg initiatieven in dit land die nieuwe moeders (to be) in nood helpen, bijvoorbeeld Stichting Babyspullen. Hoe mooi dat je iemand anders kunt helpen door kleding te doneren? In de kledingcontainer is natuurlijk ook altijd nog een optie.

#5. Zoek duurzame manieren
Steeds nieuwe kleding voor elke maat kopen is natuurlijk niet echt duurzaam, zeker niet gezien de korte tijd die ze dragen. Probeer af te spreken met vriendinnen die oudere/jongere kinderen hebben dat je bepaalde matencollecties doorgeeft, of zoek eens op marktplaats of andere verkoopinitiatieven, mensen bieden dan meer dan eens een hele collectie van een bepaalde maat voor een prikkie aan. Een ander supermooi (maar niet goedkoop) duurzaam alternatief is Hulaaloop, je sluit een abonnement bij hen af en zij leveren jou wanneer het nodig is een aantal setjes (2,4 of 6) kleding in de volgende maat. De maat die te klein is stuur je terug en daar maken ze weer een andere klant blij mee. Ze werken onder andere met Little Label en Imps & Elfs.

Magali Schouten

Online editor bij WIJ à la Mama, megatrotse mama van Lukas (18 mnd) samen met papa Tim. Foodlover, kattenvrouwtje en creatieveling wonend in Amsterdam.

Reageer op dit bericht