Kom maar op met die zomervakantie #Annette

Nou, ik kan hem al ruiken hoor. De zomervakantie. Het lijkt wel even drukker dan ooit, maar dat betekent alleen maar dat het niet lang meer kan duren. Een soort stilte voor de storm, maar dan omgekeerd.

“Zo mama”, zegt Jonah terwijl hij een enorme stapel houten puzzels aanwijst. “Die moeten wij schoonmaken.” Op de stoelen van de kleuters staan flinke stapels speelgoed klaar om mee naar huis te nemen. Het is bijna het einde van het schooljaar, dus alle snot-, kwijl-, krentenbaardbacterien en weet ik veel wat ze er nog meer opsmeren, moeten er weer afgeboend worden.

Vorige jaren maakte ik nog alles netjes schoon met de hand, maar tegenwoordig gooi ik het gewoon in de vaatwasser. Net zo handig, behalve die keer dat ik een 10 liter zak bouwsteentjes kreeg van de peuterspeelzaal. Die stukjes zaten werkelijk overal tussen en waren met geen mogelijkheid droog te krijgen. Daarom een gratis tip voor alle nieuwe schoolmoeders: altijd voor de puzzels kiezen als je de keuze hebt!

Naast de spullen die thuis schoongemaakt moeten worden – samen houden we het betaalbaar en leuk – heb je natuurlijk ook nog de verplicht vrijwillige schoonmaakavonden op school. En op het plein. De klassenplantjes neem ik maar niet meer mee naar huis, want die overleven zeer waarschijnlijk de zomer niet. Net als de klassenknuffel die bij iedereen mag logeren of het klassenboek. Daar kijken ze hier toch niet naar om en dan ben ik me over een paar weken weer wezenloos aan het zoeken. Net als naar de schoolbiebboeken die deze week ingeleverd moeten worden!

De juf gooit er nog een laatste oproep uit om een rapportgesprek te voeren. “Voor wie dat wil”. Dankzij meerdere familieleden die in het onderwijs werken, weet ik dat dat slang is voor: “Als het niet echt nodig is, doe het niet want ik verzuip in het werk!” Aangezien we elkaar een tijdje terug al gesproken hebben, vind ik het niet nodig. Drink maar een welverdiend wijntje in plaats van nog een avond op school te hangen, denk ik dan.

Nog even dit laatste weekje doorbikkelen, de kinderen uit bed slepen, de laatste dingen schoonmaken en uitzoeken en dan … eindelijk … zes weken … zomervakantie!!!

Meer blogs van Annette

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Reageer op dit bericht