Kraamcadeau-stress! Wat koop je bij kind nummer 2, 3 of 4?

Waarschijnlijk ken je dat wel. Je hebt een zus, schoonzus, vriendin of buurvrouw, die is bevallen van spruit nummer twee, drie, vier of voor mijn part, nummer vijf. Uiteraard barst je van de nieuwsgierigheid naar de nieuwe wereldbewoner. Maar dan slaat de paniek toe. Kraamcadeau-stress!

Wat moet je in vredesnaam kopen voor het zoveelste kind in een gezin? Ze hebben alles al, vooral ouders met kinderen van hetzelfde geslacht.

Lees ook

Weg met die kraamcadeau-stress, hier onze tips.

#1 Algemene cadeautjes: 

Een cadeaukaart
Het lijkt afgezaagd, zo’n cadeaukaart. Maar echt, het wordt bijna door iedereen gewaardeerd. En het is leuker dan geld geven, toch? Je kunt zelf in de winkel het bedrag en vaak ook de lay-out bepalen. Waarschijnlijk ken je de kraamvrouw goed genoeg om te weten in welke winkel ze het liefst shopt. Een ander voordeel is dat je niet terug hoeft om te ruilen als het cadeautje niet in de smaak valt of al door iemand anders is gegeven. Hoef je die spoorloos verdwenen kassabon ook niet te zoeken!

Een (gevulde) toilettas
Iedereen, maar dan ook echt iedereen heeft een toilettas nodig of heb jij weleens iemand rond zien lopen met in zijn broekzak een tandenborstel en tandpasta? Logeerpartijtjes, vakanties, nachtje ziekenhuis, overal neem je een toilettas mee naartoe. Ze zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Je kunt er eentje kopen voor de kraamvrouw, maar ook voor het kind. Vul hem met wat handige items en/of verzorgingsproducten die jij zelf ook fijn vindt. Je kunt het zo gek maken als je wilt.

Een altijd-handig-pakket
Je kent ze wel, van die spullen die je als moeder altijd en overal nodig hebt. Ja echt waar, je kunt niet zonder en misgrijpen is een regelrechte ramp. Vooral in de eerste fase. Neem bijvoorbeeld snoetenpoetsers, billendoekjes, zoogkompressen, babyshampoo of babyolie. Maak een leuk pakket van deze onmisbare items en tada … een handig kraamcadeau.

Een tandendoosje
Ieder kind gaat wisselen en natuurlijk wil hij/zij niet een tandendoosje delen met zijn broer of zus.

Cadeaubon voor verbronzen schoentje
Misschien niet het goedkoopste cadeau, maar wel heel leuk. Het schoentje waarop de kleine leert lopen, kun je laten verbronzen/verzilveren bij de juwelier. Zo heb je een blijvend aandenken aan de eerste stapjes.

#2 Gepersonaliseerde cadeautjes:

Een babyboek
Het is heel bijzonder om later door een babyboek te bladeren. Zowel voor de mama als voor het kind. Bijkomend voordeel is dat je er sneller bij stilstaat om die eerste lachjes, woordjes en stapjes van je derde, vierde enz. kind op te schrijven.

Badcape of badjasje met naam
Recyclen van de cape van broer of zus kan, maar het nieuwtje is daar toch echt wel van af. Hoe leuk is het dan om een nieuwe badcape of badjas te krijgen met de naam van je kind? Of nog leuker: met (een gedeelte van) het geboortekaartje.

Speenkoord of tutlap met naam
Je kunt er niet genoeg van hebben. Spenen slingeren door het hele huis. En die tutlappen? De favo-knuffel in minimaal viervoud aanschaffen.

Vlaggenslinger
Te leuk, een vlaggenslinger met de naam van je kindje. Gaat jaren mee, dus iedere verjaardag kun je de slinger opnieuw ophangen.

#3 Cadeautjes voor de kraamvrouw zelf. Als mama lekker in haar vel zit, dan geeft dat haar kinderen automatisch ook een boost. Dus haar verwennen, is natuurlijk altijd een goede zet!

Lekker geurende shampoo
Door alle hormonen en slaapgebrek is je haar slap en futloos. Hoe fijn is het dan als je haar in ieder geval heerlijk ruikt.

Snel intrekkende bodylotion
Vooral dat ‘snel intrekkende’ is heel handig, als er een baby met megatrek op de achtergrond ligt te brullen.

Comfy-housesocks
Voor als je ’s nachts weer eens je bed uit moet. En stiekem houd je die sokken gewoon ook in bed lekker aan.

Pakjes kruiden ed.
Echt waar, het is dat je oudere kinderen protesteren, anders zou je voorlopig niet koken en gewoon op brood leven. Maar hoera, die megavoorraad pakjes brengt uitkomst. Zak groenten, pasta, gehakt, pakje erbij en klaar!

Chocola
Het instant geluksingrediënt van bijna iedereen. Een reep, bonbons of vloeibaar met slagroom – maakt niet uit in welke vorm, iedereen smelt van dit bruine goud. En van de aanblik van je prachtige baby natuurlijk.

Heb jij nog een lumineus cadeau-idee? Deel het met ons!

Lees ook eens: Mag je eisen stellen aan je kraamcadeaus?

 

 

Henriet Koornberg-Spronk

Henriët (39) is freelance vertaler Frans en Duits. Verder redigeert ze teksten van een schrijver. Ze combineert haar werk met de zorg voor haar twee dochters, Anna (9) en Iris (6). Ze is getrouwd met Heini. Naast gezin en werk is hardlopen haar grote passie. Op haar mamablog hallodagboek.nl schrijft ze over haar belevenissen als moeder.

Leave a comment (3)