Kraamverband anno 2018: waarom nog steeds die gigantische lappen? #Annette

Er is één ding waar ik me over blijf verbazen. Kraamverband. Je zou toch denken dat anno 2018 we een beter alternatief hebben bedacht om die vloedgolven na je bevalling  op te vangen, dan te zeggen; ‘en hier heb je dus twee lappen katoen en wriemel die maar een beetje zo in je onderbroek.’

Ik was het alweer vergeten, want de vorige bevalling is zo’n drie jaar geleden, maar toen de kraamhulp ze omhoog hield dacht ik meteen ‘nee hè, niet die dingen weer’. Ontzettend ongemakkelijk schuif ik het elastische gaasbroekje over m’n heupen heen, terwijl de kraamhulp me helpt om twee enorme lappen kraamverband in het onderbroekje te stoppen. Twee stuks natuurlijk, want direct na je bevalling heb je niet genoeg aan één zo’n enorme plakkaat en dan ook nog half over elkaar heen geschoven, voor het geval de boel flink gaat stromen terwijl je slaapt. En zo wordt je helemaal tot aan je onderrug ingepakt.

Lees ook

Terwijl ik rechtop probeer te zitten, heb ik het gevoel alsof er een heuvelrug tussen mijn benen zit door de dikte van het kraamverband en door dat heerlijke gaasbroekje lijken mijn heupen twee rollades. Lopen is nog erger! Met een heuse Teletubbie-kont waggel ik naar de wc, met een hand proberende om het spul tijdens het bewegen op z’n plek te houden – want er zitten natuurlijk ook geen plakstrips op ofzo! Het lijken de middeleeuwen wel, al vraag ik me serieus af hoe ze in die tijd dealden met dit probleem. Het zou me niks verbazen als de evolutie van het kraamverband gewoon eeuwen heeft stilgestaan en dat het enige verschil is dat ze vroeger repen schapenvacht gebruikten in plaats van katoen.

Is er nou niemand die denkt ‘joh, dit kan beter’?! We kunnen mensen op de maan zetten, we kunnen baby’s opereren terwijl ze nog in de baarmoeder zitten, maar als het op kraamverband aankomt, komen we niet verder als twee rechthoekige repen katoen die je maar een beetje in je broek moet proppen.

Ik zou nog bijna jaloers worden op de luierbroekjes van mijn tweejarige zoontje, die gewoon de boel aan alle kanten netjes afsluiten. Niks geen gedoe met verschuivingen elke keer wanneer je van houding verandert of dat de boel eruit valt, terwijl je je onderbroek probeert uit te trekken bij de wc. Hoppa, gewoon even de zijkanten losscheuren, de boel schoonmaken en nieuw broekje aantrekken. Klaar is Kees.

Er is toch vast wel een knappe kop te vinden die de eerste kraamdagen van kersverse moeders een stuk comfortabeler kan maken met een betere uitvinding?

Lees ook: ‘Het avontuur dat poepen na je bevalling heet’

Lees meer blogs van Annette

Annette van den Berg

Annette (33) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (5) en Finn Frederick (2), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (4)