‘Kun je wel borstvoeding geven als je zelf geen melk drinkt?’ (Ehm, haha) #Giulia

Wie mij enigszins kent of mijn blog volgt, weet dat ik al ruim drie jaar plantaardig eet. Geen vlees, geen vis, geen kaas en dus ook geen melk. Dat riep bij een kennis van mijn moeder vragen op: “Maar hoe moet dat dan als ze straks borstvoeding wilt geven?”

Ik hoop dat jij wel begrijpt dat mijn moeder het bijna uitproestte van het lachen. De vragensteller was echter bloedserieus, dus mijn moeder zette haar pokerface op en antwoordde: “Een koe hoeft toch ook geen melk te drinken om melk te produceren?” Het schaamrood verscheen op de wangen van haar gesprekspartner. “O nee …”

Lees ook

Ik had veel vragen verwacht over veganisme in combinatie met mijn zwangerschap, maar deze?! Het is nooit in me opgekomen om überhaupt na te denken over voorwaarden waaraan je als vrouw moet voldoen om borstvoeding te kunnen geven. Die zijn er in principe toch niet? Als je lichaam gezond is en een baby laat groeien, ga je vanzelf melk aanmaken. Oké, bij de een gaat dat iets gemakkelijker en sneller dan bij de ander, maar ons lichaam weet wel zelf hoe het moet. Net zoals dat van een koe!

Als ik per se melk zou moeten drinken om borstvoeding aan te kunnen maken, zou ik toch net zo goed dat stadium van melk drinken over kunnen slaan en die melk direct aan mijn kind kunnen geven? Maar nee, dat wil ik niet. Ik wil immers geen melk voor kalfjes aan mijn kindje geven, ik wil melk voor baby’tjes aan mijn kindje geven. En die maak ik mooi zelf, van al dat gras dat er op mijn veganistische menu staat 😉

Ergens vind ik het ook wel weer een hele grappige vergelijking. Over veganisten heerst namelijk nog vaak het beeld dat zij alleen maar gras eten. Maar hé, een koe eet ook gras en die produceert nota bene de melk waar wij mensen zeggen groot en sterk van te worden! Natuurlijk weten we wel beter: zowel koeien als veganisten eten heus wel wat meer dan alleen een paar groene grassprietjes. Maar heeft er zich ooit iemand druk om gemaakt hoe die koe melk kan produceren, terwijl ze zelf geen melk drinkt?!

Maak je over mij in ieder geval geen zorgen. Ik eet waarschijnlijk meer groente en fruit dan jij, slik braaf m’n vitamine B12 en geniet van elke zonnestraal vol vitamine D. In tegenstelling tot mijn verwachtingen, is zelfs mijn verloskundige hartstikke positief! Geen kritische vragen over of ik wel goed voor mezelf zorg en of ik niet toch beter af en toe wel een stukje kip of plakje kaas zou kunnen eten.

Nee, ze is juist ontzettend nieuwsgierig! Ik heb er zomaar een nieuwe bloglezer bij, want van mij kan ze vast wel wat leren. Ik ben misschien wel een van de eerste zwangere veganisten in hun praktijk, maar gezien de huidige ontwikkelingen ben ik ongetwijfeld niet de laatste.

Over die borstvoeding heb ik me al helemaal geen enkel moment zorgen gemaakt. Ja, natuurlijk wel over of het straks wel snel genoeg op gang komt en of ons meisje wel goed zal drinken aan de borst. Die twijfels heeft vast elke zwangere vrouw die borstvoeding wilt geven, maar dat heeft niets met haar levensstijl te maken.

Ik ga vrolijk door met gras eten en uitgemolken amandelen drinken, want het feit dat ik sinds een aantal dagen al mag genieten van het fenomeen ‘lekkende borsten’ lijkt me een heel goed teken dat deze plantaardige melkfabriek straks overuren mag gaan draaien!

Lees ook van Giulia: Help, waar blijft mijn buik? 

Meer blogs lezen van Giulia? 

Giulia

Giulia (26) is zwanger van haar eerste kind (uitgerekend juni 2019), getrouwd met Kevin en samen met hun twee katten Samba en Rumba wonen ze in het Limburgse Weert. In het dagelijks leven werkt Giulia als freelance tekstschrijver, blogger en yoga-instructrice. Ze schrijft over uiteenlopende onderwerpen, maar tegenwoordig is haar favoriete onderwerp toch wel het kleine meisje in haar buik!

Leave a comment (3)