Kus op de mond van je kinderen onacceptabel?

Met stomme verbazing bekijk ik alle online ophef over Hilary Duff die haar 4-jarige zoontje een kus op de mond geeft. Ladingen kritiek krijgt ze over haar heen, waarbij mensen het niet alleen ‘verwarrend’ noemen voor haar zoontje, maar zelfs ‘ongezond’. EUH, WAT?! Als moeder van twee kleine jongens weet ik hoe waardevol die kleine kusjes zijn en ook vooral: hoe onschuldig!

Het is niet de eerste keer dat een celebrity bekritiseerd wordt voor een kus tussen moeder en zoon. Ook Victoria Beckham werd al eerder aan de online schandpaal genageld, want zo’n kus waarbij de lippen elkaar raken is toch wel ‘heel erg seksueel getint en beschadigd dat arme kindje voor eeuwig’. Nu kun je denken, ach dat is gewoon de mening van een paar zeurdozen op het internet, maar terwijl ik in de auto rijd vang ik een interview op de radio op over dit onderwerp. Een of andere psycholoog heeft hier blijkbaar een heel boek over geschreven en is ook van mening dat een kus op de mond van je kinderen echt niet acceptabel is. “Zo’n kus is altijd erotisch getint en is extreem verwarrend voor het kind”, merkt de psycholoog op.

Lees ook

Een paar boze bellers zijn het niet eens met deze zware veroordeling en delen mijn mening, dat er niets zo onschuldigs is als een kinderkus. Zij denken er geeneens bij na! In hun enthousiasme of hun momentje vol genegenheid geven ze de ene keer een kus op de wang, de andere keer op de mond. Niet zo gek toch, dat zien ze papa en mama toch ook doen? En zelfs tussen de ouders zijn niet alle kussen op de mond seksueel getint. De hoge pief laat zich echter niet uit het veld slaan en vertelt de boze vader aan de telefoon dat zo’n kus nooit onschuldig is en erg schadelijk is voor het kind.

Ook een Amerikaanse dokter kon er haar mond niet over houden en merkte op dat “wanneer een kind 4, 5 of 6 jaar oud is zijn/haar seksuele bewustzijn begint te ontwikkelen en een kus op de lippen kan voor hen stimulerend werken” en dat “als je begint met zoenen op de lippen, wanneer stop je dan? Het wordt erg verwarrend zo”. Aldus dr. Charlotte Reznick die blijkbaar zelf niet erg goed weet wanneer die normale grens overschreden wordt.

De volgende keer als mijn 3-jarige knulletje weer vol onschuld mij een plakkerige kus op mijn mond wil planten, laat ik hem dat gewoon doen. En wie daar moeite mee heeft of aanstoot aan neemt moet zichzelf maar eens afvragen waarom zij zoiets puurs als smerig bestempelen. Dat zegt meer over hen, dan over al die moeders die gewoon al die kleine kusjes in hun hart sluiten.

Annette van den Berg

Annette (33) heeft samen met haar Ierse man twee kinderen: Jonah Gabriel (5) en Finn Frederick (2) en verwacht eind deze zomer een derde zoon. Ze is naast freelance schrijver ook Mama & Baby pilates instructrice (pilatesputten.nl).

Leave a comment (17)