Last minute echo tijdens bevalling voorkomt onnodige pijn

Bevallen doet pijn, dat is nu eenmaal een feit. Maar wist je dat wij moeders vaak onnodig veel pijn ervaren? In het AD lezen wij vandaag dat een nieuw Gronings onderzoek dé oplossing heeft gevonden: een last minute echo tijdens de bevalling.

Tijdens mijn bevalling heb ik echt kei en keihard moeten werken, ruim anderhalf uur heb ik met man en macht lopen persen, maar de kleine man kwam had geen zin om snel te voorschijn te komen. Het was kritiek, elke perswee zakte zijn hartslag verder terug en er werd al gedreigd met de vacuümpomp. Het was nu of nooit. Uiteindelijk kwam hij toch vanzelf, zonder pomp, zonder kleerscheuren. Maar naar aanleiding van onderstaand nieuws vraag ik me wel af, zo kritiek had het misschien wel helemaal niet hoeven zijn …

Lees ook

Het gaat namelijk allemaal om de grootte van het hoofdje van je ongeboren spruit. Bij veel bevallingen is namelijk moeilijk vast te stellen of het hoofdje wel door jouw bekken past. Bij veel bevallingen leidt dit tot pijn en verwondingen of tot een spoedkeizersnee. Volgens gynaecologen van het universitair ziekenhuis in Groningen (UMCG) is de oplossing vrij simpel: een eenvoudige echo maken bij tien centimeter ontsluiting.

Wow, dat klinkt heftig! Nog even een echo tussendoor terwijl je je kind aan het baren bent. Waarom dan pas? Gynaecoloog Jasper Eijsink van het UMCG licht in het AD toe “dat je pas op het allerlaatste moment van de bevalling hierover een echte goede voorspelling kunt doen.” Die echo biedt dus de oplossing, zo blijkt uit onderzoek bij 250 barende vrouwen.

Oké, oké, En dan? Volgens het AD zet de gynaecoloog tijdens het persen een echoapparaat op je schaamlip, zodat hij kan zien wat de hoek is van jouw schaambeen ten opzichte van het hoofdje van je baby. Blijft die hoek te scherp, dan kan dat een aanwijzing zijn dat het geen zin heeft om jouw kind er met een vacuümpomp uit te halen. Een keizersnee ligt dan meer voor de hand.

Door deze nieuwe aanpak kan dus worden voorkomen dat je onnodig zware pijn ervaart. Dat gebeurt namelijk nog veel te vaak. “De focus in de geboortezorg ligt primair op de geboorte van een gezond kind, maar ook de langetermijneffecten op de moeder zijn relevant. Als we eerder weten dat een natuurlijke bevalling onmogelijk is, kunnen we kind én moeder sparen”, licht gynaecoloog Alec Malmberg toe aan de krant.

Dat klinkt ons in ieder geval hoopvol in de oren. Weg met die onnodige pijn! Goed bezig daar in Groningen!

(Bron: AD)

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne, Inge en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (1)