Laten we het kinderfeest aan de kinderen teruggeven #Evelinn

Nu alle verjaardagen weer zijn geweest kan ik me focussen op het volgende cadeautjesfestijn: Sinterklaas. Meestal vieren we dit met vrienden, gewoon omdat we het een leuke en gezellig traditie vinden.

Sinterklaas betekent voor ons samen zijn. Sinds een paar jaar vind ik het alleen (helaas) een vermoeiend en beladen onderwerp geworden. Ik hoor er meer volwassenen dan kinderen over. Al dat gezeur over wat voor kleur pieten moeten hebben en waar sommigen willen gaan demonstreren, komt mijn neusgaten uit. Ze maken ruzie over een kinderfeest waarbij de mening van de kinderen er niet toe doet. Ik vind dat gek.

Lees ook

Ik vind het toevoegen van gekleurde pieten een goed idee, omdat het past bij deze tijd. Nu mogen zelfs gekleurde pieten niet meer … Ik vraag me af waar deze eindeloze discussie op gaat uitmonden. Ik kijk met verbazing toe hoe agressie en wegblokkades ineens onderdeel geworden zijn van ons geliefde kinderfeest. Niemand die zich afvraagt wat de kinderen ervan vinden.

De opa van mijn dochter komt uit Curaçao. Hij roept altijd tegen haar dat hij familie is van zwarte piet. Hij zegt dat hij niet in Spanje woont, want daar is het te warm én hij lust ook geen pepernoten. Mijn dochter ziet duidelijk het verschil tussen opa en zwarte piet, want zwarte piet vindt ze overigens doodeng en opa niet. Ze is als de dood voor geschminkte volwassenen en kinderen. Afgelopen week waren we in de speeltuin. Daar liep een meisje rond met een vlinder op haar gezicht. Toen mijn dochter haar in het vizier had, wilde ze meteen de speeltuin verlaten. Ik moest een sprintje trekken om te voorkomen dat ze de speeltuin niet angstig verliet zonder mij.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat kinderen echt wel weten wat het verschil is. Het is eerder aan ons als ouders om onze kinderen goed uit te leggen hoe het zit. Om ze vervolgens op te voeden met de in onze ogen juiste normen en waarden. In plaats van dat je meteen een heel kinderfeest moet afschaffen.

Lees ook van Evelinn: ‘Niet wéér die kaas- en worstverjaardag

Lees meer blogs van Evelinn

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (1)