Lekker binnengluren bij ‘Een huis vol’

De afgelopen weken was mijn favoriete serie weer op tv: Een huis vol. De serie geeft een inkijkje in het dagelijks leven van drie grote gezinnen, met de nadruk op groot. Er gebeuren geen bijzonder spectaculaire dingen. Misschien is dat wel de reden, waarom ik zo’n fan ben. De realiteit wordt niet opgepoetst, maar gewoon getoond zoals die is. Dat levert prachtige tv op. Althans, dat vind ik. Ik vind het intrigerend om te zien wat erbij komt kijken om een groot gezin draaiende te houden. De gezinnen van dit seizoen zijn erg divers.

#1 Familie Adema uit Bathmen
Dit gezin draait al een aantal jaren mee in het programma. Anne en Alex hadden twee dochters en wilden er nog een kind bij. Het werden er vier… Een vierling!! Alleen bij het idee al krijg ik klotsende oksels. Maar het overkomt je. Het viertal is inmiddels drie. De vier dames vertonen echt peuterpubergedrag. Ik vond één peuterpuber al lastig te handelen, laat staan vier tegelijk! Ik heb echt bewondering voor de ouders en voor de twee grote zussen. Ze leiden een gestructureerd en ordelijk leven. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Het mooie vind ik dat Anne, de moeder, ook gewoon eerlijk zegt dat het af en toe wel een heel gedoe is. Stel, de vier peuters willen verven. Je bent een uur bezig met voorbereiden, na een halfuur kliederen is de concentratie verdwenen en dan mag je als moeder alles nog even schoonmaken en opruimen. Maar ze doet het toch!

Lees ook

#2 Familie Lopez uit Rotterdam
Vader Jay voedt in zijn eentje vijf kids op: twee meiden en drie jongens. Anderhalf jaar geleden is hun moeder bij hen weggegaan. Er wordt niet ingegaan op de reden van haar vertrek. Maar daar gaat het ook niet om. Ik heb erg veel respect voor de vader. De kinderen zijn rustig en gedragen zich voorbeeldig. Tuurlijk zie je niet alles, maar ik vind het echt bewonderenswaardig hoe vader Jay zijn kinderen grootbrengt. Hij ontroert me. Hij ziet er heel stoer en cool uit, maar ondertussen is hij een toegewijde huisvader. Wat me opvalt, is dat het huis heel netjes en opgeruimd oogt. Hij kookt, wast en poetst het huis. Hij knipt het haar van de kids zelf. Hij weet zelfs hoe een steiltang en een tondeuse werken. Maar af en toe zit hij er even helemaal doorheen. Logisch. Dan zit hij ’s avonds uitgeput op de bank te huilen. Gelukkig kan hij altijd even facetimen met zijn moeder op Curaçao.

#3 Familie Buddenbruck uit Heerlen
De voice-over van het programma noemt het gezin regelmatig ‘de bende van Buddenbruck’. En daar is geen woord aan gelogen. Thaila en Rob hebben samen tien kinderen met bijna onuitspreekbare namen. Maar dat geheel terzijde. TIEN!! Zeven jongens en drie meiden. De oudste dochter woont inmiddels niet meer thuis. Dan blijven er nóg negen over. De laatste vier waren niet gepland, maar meer dan welkom. De jongste spruit kwam aan het begin van deze serie ter wereld. Haar grote, stoere puberbroers lopen regelmatig met hun kleine zusje op de arm door het huis. Dat vind ik erg vertederend.

Verder rennen er een paar stuiterballen tussen 2 en 6 jaar door het huis. Dat zijn echte terroristjes. Maar moeder Thaila kan niet zonder hen. Ze wordt een echte moederkloek genoemd. Dat is ze ook, terwijl ze toegeeft dat ze vroeger helemaal geen kinderen wilde! Vader Alex oogt heel relaxed. Hij is altijd opgewekt en als de kinderen over een auto lopen of hun bed als trampoline gebruiken, is zijn reactie: ‘Ach, ze moeten even uitrazen.’

Waarom kijk ik zo graag? Omdat deze serie relativeert. Na elke aflevering besef ik dat twee meiden opvoeden echt peanuts is en dat het altijd drukker, extremer en vermoeiender kan. Ik kijk nu alweer uit naar de volgende serie!

(Foto: KRO/NCRV door Roland J. Reinders)

Lees ook: ‘7x hilarische tweets van ouders over hun kinderen’

Henriet Koornberg-Spronk

Henriët (39) is freelance vertaler Frans en Duits. Verder redigeert ze teksten van een schrijver. Ze combineert haar werk met de zorg voor haar twee dochters, Anna (9) en Iris (6). Ze is getrouwd met Heini. Naast gezin en werk is hardlopen haar grote passie. Op haar mamablog hallodagboek.nl schrijft ze over haar belevenissen als moeder.

Reageer op dit bericht