Leren lopen: 5x zo gaat je kind met stappen vooruit

Iedereen weet dat je het niet moet doen, maar toch deed ik het. Ik vergeleek mijn dreumes de hele tijd met andere kids van zijn leeftijd. Wat werd ik daar onzeker van zeg! Zo wilde hij maar geen stapjes zetten, er zat gewoon geen beweging in. Ja op zijn kont. Mijn huiskamervloer glom er van. Ons buurmeisje (even oud) ging al als de brandweer, maar mijn zoontje vertikte het. Hoe kon ik helpen die voetjes in beweging te krijgen?

Natuurlijk was het achteraf een kwestie van tijd. Mijn kleine wandelt nu inmiddels als een kieviet. Wat zijn we trots! Het heeft wel ruim 18 maanden geduurd. Ik weet nog goed dat hij zich ineens begon op te trekken. Voordat ik er erg in had, kon hij goed staan, begon hij zich te bewegen langs de tv-kast en een nieuw tijdperk voor mama en papa was aangebroken. Als je even niet kijkt, zit meneer ineens de blaadjes van de plant te plukken en op te eten. Of met zijn handen tegen het raam naar de hond in de tuin te gillen om daarna binnen no time in de keuken te zijn beland om wat te rommelen met de prullenbak.

Geduld is dus een schone zaak, maar er zijn zeker een paar dingen die je als mama en papa kunt doen om die voetjes op een goede manier in beweging te krijgen. Deze tips & trics werkte. Geef jij het ook een kans? Laat het loop-avontuur beginnen!

#1. Is hij echt ready to go?
Je dreumes leren lopen is een kwestie van – juist – geduld. Je kleine pushen te gaan lopen, gaat niet werken. Maar als je merkt dat hij nieuwsgierig is, laat hem dan ook lekker avonturieren. Ga wat vaker actiever met hem spelen om hem in beweging te krijgen. De kleine geen zin? Stop, en probeer het later nog eens. Doseer het en voel het aan. Hou het leuk! Hij een smile, jij een smile. Toch? 🙂

Leren lopen begint bij goede schoenen
Tip: kinderschoenen van Develab Shoes

#2. Zorg voor goed schoeisel (en dus grip)
Misschien wel het allerbelangrijkste van leren lopen: goed schoeisel. Dit wordt vaak onderschat (ook door ons!). Voor kleine ukkepukken heb je al speciale slofjes die zorgen voor perfecte grip. En geloof me, het helpt echt! Wij zijn op gegeven moment goed gaan zoeken en inmiddels groot fan van de kinderschoenen van Develab Shoes. Toeval of niet, met deze schoentjes ging onze kleine letterlijk met stappen vooruit. Voor de kleinsten bieden zij al goede schoentjes aan van flexibel en ademend leer. Flexibele schoentjes zijn heel belangrijk voor de afwikkeling van de voetjes. Ook zijn alle schoenen van Develab heel licht, waardoor je kleine er heerlijk op kan ravotten en hebben ze een verstevigde hiel voor extra ondersteuning.

Het lijkt super voor de hand liggend, maar zelfs al op die heel jonge leeftijd zijn goede schoenen heel belangrijk. Het geeft je kleine veel grip en ondersteuning en daardoor zijn loopontwikkeling een positieve boost. Kortom, schaf ze tijdig aan en blijf dat vervolgens doen. Op zoek naar een hip en duurzaam exemplaar voor je kind? Ze hebben een heel toffe meisjes en jongens collectie. Van ukkepuk tot mini avonturier. Voor ieder wat wils!

#3. Je kind bepaalt het tempo, jij biedt een handje (niet andersom)
Een beetje helpen is goed, maar gaan jij en anderen teveel aan hem leuren, dan maak je hem hier alleen maar bang en onzeker door. Dit kan de ontwikkeling juist vertragen. Lopen wordt ineens een ‘eng’ iets en dat is het juist niet. Don’t push it, but let’s explore.

#4. Doe het speels (lopen = leuk)
Leren lopen is niet alleen een enorme mijlpaal, maar ook ontzettend leuk. Ik kreeg een tip van een vriendin om in de huiskamer een parcours te maken, waar zij dan samen met haar kleine door heen waggelden. Daarbij spande ze een doek over twee stoelen, zodat er een tunnel ontstond. Heel leuk! Het oudere zusje deed ook mee en zo was de hele familie ineens met elkaar aan het spelen. Tip: maak je huis loop-proof, zodat er niet ineens een fruitschaal van tafel vliegt door de grijpgrage handjes van je kind. 😉

#5. Kijk uit: loslopend kind (laat het avontuur beginnen)
Stapt jouw kleine op gegeven moment lekker door. Laat hem dan los (letterlijk en figuurlijk). Laat hem avonturieren. Kinderen zijn echte ontdekkers, hebben een rijke fantasie. Dat moet je stimuleren. Ga lekker naar buiten, ga naar het bos of de speeltuin. Wij gingen laatst naar het bos, mijn kleine deugniet struikelde over een boomstronk en viel headfirst in het zand. Het viel gelukkig mee en na een korte brulsessie en een kus, was het tijd voor poging twee. En hup met een grote smile stapte hij weer verder. Leren lopen gaat tenslotte met vallen en opstaan. Maar ach, zo gaat dat met veel dingen. Toch? 😉

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Develab Shoes. Lees hier waarom wij met merken samenwerken.

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (6)