‘Lieve Anne’

Hoe bijzonder is het, dat jou veel te korte leven is weergegeven in ontelbaar veel boeken, films, en zelfs in het theater. Hoe mooi was het geweest, als je had kunnen zien wat jouw dagboek wereldwijd met mensen doet. Ik geef jouw verhaal ook door aan mijn eigen kinderen.

Wist je dat we elk jaar op 4 mei om 20.00 uur 2 minuten stil houden in Nederland? Slechts 2 minuten, voor miljoenen mensen die hebben geleden in de oorlog, die hebben gevochten voor onze vrijheid, die zoveel hebben verloren … 2 minuten, voor kinderen zoals jij. Dat geef ik ook door aan mijn kinderen, die 2 minuten. Want dat vind ík belangrijk.

Lees ook

Wij zijn 2 minuten stil, in ieder geval uit respect. En dat, lieve Anne, is iets wat een beetje uit Nederland lijkt weg te lekken. Iets met een zwarte pieten discussie wat gigantisch uit de hand gelopen is, mensen die anderen bedreigen, omdat ze een andere mening hebben over het bijvoeden van dieren in een natuurgebied, of een lawaaidemonstratie op 4 mei omdat men lijkt te weten aan wie en wat iedereen denkt (of juist niet denkt) tijdens de 2 minuten stilte.

Ik kan slechts hopen dat 2 minuten respect iets is wat men kan blijven opbrengen. Al denken ze aan de paashaas, mij maakt het niks uit, als het maar in stilte is zodat iedereen de kans krijgt om zélf te kiezen aan wie of wat je deze 2 minuten wilt denken.

Waar zou jij eigenlijk aan denken of wat zou jij doorgegeven hebben aan je kinderen als je de oorlog overleefd zou hebben? Zou je die 2 minuten ook belangrijk gevonden hebben? Of zou je ze laten genieten van elke minuut van hun vrijheid. Omdat dat nog steeds niet voor iedereen vanzelfsprekend is?

Wat je ook gedaan zou hebben, mijn 2 minuten van dit jaar draag ik op aan jou. Gewoon, omdat ik zelf mag kiezen, net als iedereen in Nederland.

Liefs,

Fiona

Lees ook: ‘Beladen maar oh zo belangrijk: 4 en 5 mei’

Fiona van der Laan

Fiona is moeder van Mike (7) en Kevin (1). Al 20 jaar samen met high school sweetheart Johan, wat dit jaar uitgebreid is gevierd met een sprookjes huwelijk! Heeft een uitdagende en zeer leuke baan als leidinggevende op een pathologisch laboratorium. En is vooral op zoek naar een goede balans tussen werk en gezin, afwisselend met af en toe een stukje schrijven ter ontspanning.

Reageer op dit bericht