Lieve buren, sorry voor de herrie

Mijn gezin is – op z’n zachtst gezegd – niet het meest geruisloze groepje mensen bij elkaar. Best vreemd, want we waren vrij rustig voordat de kinderen er waren. Af en toe een valse muzikale uitspatting tijdens de afwas, maar dat was het dan wel weer. Ook tijdens de babytijd heerste er altijd een serene rust in ons huis. What went wrong?

Ergens is het erin geslopen, de herrie. Het is een combinatie van drukte, enthousiasme, temperament en zelf ook niet altijd even rustig reageren, vrees ik. De decibellen pieken vooral omhoog tijdens het avondritueel. Of beter gezegd, vanaf een uur of 3 ’s middags. Mijn oudste komt uit school en de honger, verveling en vermoeidheid knallen er in. De middag bestaat uit brandjes blussen en zorgen dat niemand gewond raakt, zoiets.

Lees ook

Ook de meest simpele gesprekken lopen op een één of andere manier altijd weer uit op geluid in het kwadraat. Ik probeer een gesprek aan te knopen met mijn zoon. ‘Weet je wat het is, Rowan?’ ‘IK VOEL ME SEXY ALS IK DAAAAANS’, brult ‘ie op niveau bulldozer door de kamer heen. Verkeerde woordkeuze. Samen met het nodige gedans en gestamp zijn we zo 8 minuten verder voordat ik mijn gesprek kan hervatten. Niet dat het nog enig nut heeft dan.

Alles gaat dwars door die dunne jaren ’30 muurtjes heen. Ik weet niet hoe sterk een geluidswal van 2 meter buitenlucht is, maar ik denk dat de buren regelmatig kunnen meegenieten met ons oorverdovende gezinsritme. Soms is het echt te erg, want ik wil niemand tot last zijn. Maar meestal zweef ik ergens tussen ssst en let it go. Kinderen maken herrie, en als gevolg daarvan ouders ook. Tenminste, wij dan.

Het zijn in ieder geval geen muurbloempjes, zei buurman ooit. Gelukkig niet, want dat was eigenlijk nog veel erger geweest. En een tuin vol wilde bloemen is ook gewoon een stuk gezelliger.

Judith Boucherie

Judith (30) heeft samen met Miriam twee kinderen: Rowan (6) en Amy (4). Werkt daarnaast als freelance tekstschrijver en probeert dat samen met afstuderen elke keer weer in 1 week te proppen. Rasechte dromer, muziekliefhebber en hoopt ooit nog een wereldreis te maken met haar gezin.

Reageer op dit bericht