Luier verschonen waar iedereen bij is? Ja hoor, geen probleem #Annette

Zit je net gezellig bij een vriendin of kennis thuis koffie te drinken, terwijl je kleintje met een rood aangelopen hoofd op een speelkleedje ligt, komt er zo’n zurige poeplucht voorbij drijven. Ja hoor, tijd voor een schone luier! Maar hoe en waar verschoon je die als je op visite bent?

In de Engelse media laaide de discussie onder ouders hoog op. Van moeders die het echt niet vinden kunnen dat je in het bijzijn van anderen de luier van je kind verschoont, tot moeders die zeggen dat er niks mis is met zo’n poepbroek open en bloot verwisselen tussen twee slokken koffie door. Het is immers maar een onschuldige baby en ach, wat stelt zo’n hoopje kinderpoep of -plas nou voor!

Lees ook

Voordat ik kinderen had vond ik het ook maar een apart fenomeen. Je kind verschonen waar anderen bij zijn. Wil je net een hap van een lekkere koek nemen, worden vlak onder je neus twee voetjes met een hand de lucht in getrokken. Twee dikke roze babybillen staren je onbeschaamd aan. De andere hand smeert en veegt tot het bipsje glimt van de natte doekjes en de inhoud van de luier ligt er als een stinkend hoopje naast. Met een beetje pech vang je ook nog een glimp op van bloedende luieruitslag of wordt er rijk met talkpoeder gestrooid. En dat gezellige gesprek gaat ondertussen gewoon door.

Nu ik inmiddels zelf jaren ervaring heb met allerlei soorten baby- en peuterluiers – van knalgele borstvoedingspoep tot spuitdiarree vol rozijnen – heb ik er minder moeite mee. Sterker nog, zit ik bij familie of goede vrienden thuis, dan maak ik me er inmiddels ook schuldig aan om in het bijzijn van anderen even snel zo’n luier te verwisselen.

Op het toilet is er vaak geen ruimte voor en mijn kind op de eettafel leggen, niet wetende welke inhoud je aan gaat treffen, vind ik ook geen fris idee. Een hydrofiele doek of een verschoningsmatje op de grond in de woonkamer leggen en zo snel mogelijk de bron van alle stank wegwerken, is dan de makkelijkste oplossing. En ja, dat is vaak precies waar iedereen gezellig bij elkaar zit.  Sorry mensen, knijp maar even je neus dicht!

Lees meer blogs van Annette

Annette van den Berg

Annette (33) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (5) en Finn Frederick (2), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (4)