Mam wat gaan we doen? Regen in de herfstvakantie

Nee hè, tik tak tik, tegen de ruiten en dat in de herfstvakantie. ‘Mam, wat gaan we doen vandaag?’ roept mijn dochter terwijl ze op mijn bed springt. Daar gaat mijn schoonmaakdag.

‘Laten we een vriendinnetje vragen’ opper ik nog in de ontkennende fase. Helaas, een appje naar de moeder leert dat zij pas ’s middags thuis zullen zijn. Dit betekent maar één ding; de mama-vermaak-service moet aan de bak.

Lees ook

De hele ochtend wordt gevuld met voorlezen (alweer Floddertje?), Twister (‘wat is ook alweer links mama?’), glitterlijm en verf op de brief (en grond) aan oma, nou voorruit ook aan het nichtje en het vriendinnetje. De stofzuiger in de hoek kijkt mij verwijtend aan.

Yes, 12.30 uur vriendinnetje X belt aan. Kind door het dolle maar om 13.00 uur staan ze alweer voor mijn neus. ‘We vervelen ons.’  Ja, denk ik, en het huis is nog steeds vies. Maar de hele dag regen en kinderen met vrije tijd vraagt om het ultieme anti-verveel middel. Koekjes bakken.

Ze mogen zelf kneden met een oud t-shirt van papa aan. Ondertussen zoek ik de tas met klei-rommel voor vormpjes en rollers. Tip, loop nooit weg als kleintjes deeg kneden, tenzij je het niet erg vindt dat een grote lading op de grond valt of verdwijnt in kleutermaagjes. Gelukkig bleef er genoeg over voor een bakplaat vol koekjes in allerlei abstracte vormen en maten. Hup de oven in en dan… ‘Mam, het is droog! Jippie naar buiten.’

Wat later plof ik met een schaaltje versgebakken soort van smiley’s en een kop thee op de bank. Eigenlijk was dit een superleuke, gezellige dag. En dat huishouden? Ssssttt, de stofzuiger slaapt. Dat komt morgen wel weer.

Lees ook: Hoe kom je een vakantiedag door met je kinderen als het regent?

Marjolein Bijvoet is redactiestagiaire bij WIJ à La Mama. Zij heeft gewerkt als jeugdverpleegkundige en pedagoog maar schrijven is haar grote passie. Haar andere passies zijn hardlopen en fotografie. Zij is getrouwd en heeft 3 kinderen.

Leave a comment (1)