Mama Annelon heeft twee kinderen én epilepsie #Gastblog

Ik ben Annelon, een mama met epilepsie. Ik heb een dochtertje Nola (3) en een zoontje Liam (1). Sinds mijn twaalfde heb ik epilepsie. Overdag krijg ik kleine aanvallen die zelfs soms maar één seconde hoeven te duren. Dit is dan een kleine kortsluiting, waardoor ik delen van gesprekken kan missen. Toch ga ik door met mijn handelen. Het zijn feitelijk ‘onzichtbare’ aanvalletjes. Voor anderen zijn ze dus moeilijk te begrijpen. Helaas heb ik het niet altijd onder controle. De behandelingen en medicatie ten spijt.

En mijn kinderen dan? Zij lijden er niet onder. Helaas heb ik naast de kleine aanvallen de laatste drie jaar, drie grotere aanvallen gehad (tonisch clonische). Hierbij beet ik mijn tong kapot, ging ik tegen de vlakte en bonkte met mijn hoofd tegen de grond. Ik ben dan buiten bewustzijn; ook na de val op de grond.

Lees ook

De epilepsie lijkt steeds iets erger te worden. Dat maakt mij onzeker, helemaal als moeder. Bij de eerste grotere aanval was Nola 1 jaar en speelde in de box. Bij de tweede was ik alleen met Liam van toen 6 weken oud en bij de derde aanval waren beide kinderen op het kinderdagverblijf.

Bij zo een grotere aanval doet mijn lichaam van alles. Ik val dus op grond, sta op en doe dingen terwijl ik nog steeds buiten bewustzijn ben. Ik pak dan de kinderen op en houdt ze vast tot ik weer bij zinnen ben. Een soort van moederinstinct. Het klinkt heel eng, maar dat is het niet.

De kinderen hebben het nog niet bewust meegemaakt. Nola wordt nu bijna vier jaar. Ik ben van plan mijn aandoening aan haar uit te leggen middels een prentenboek. Wel zeg ik tegen haar: “Als mama valt, gek doet en niks meer tegen jou zegt, dan moet je even de buren roepen”.

Via mijn blog kreeg ik veel vragen van zowel ouders met epilepsie als ouders van kinderen die epilepsie hebben. Op de mail had ik dan contact met ze. Stiekem hielp dit mij ook, terwijl ik daar nog niet aan wilde toegeven. De ouders zeggen allemaal dat ze toe zijn aan contact met anderen die in een soortgelijke situatie zitten. Daarom ben ik nu mijn website gestart. Hier deel ik mijn ervaringen over de behandelingen, moederschap, zwangerschap, onderzoeken en nog veel meer over het dagelijkse leven met epilepsie. Je bent van harte welkom.

Deze gastblog is geschreven door Annelon.

Wil jij ook graag iets delen met andere mama’s (to be)? Dat kan. Stuur je persoonlijke blog (ongeveer 500 woorden) naar redactie@wij.nl onder vermelding van ‘Gastblog’ en wie staat jouw verhaal binnenkort op onze site.

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht